StoryEditor

Vždy som konal čestne, zrazu sa to snaží niekto nabúrať, tvrdí Tóth po vypočutí na disciplinárke

15.08.2017, 12:55
Autor:
TASRTASRlmlm

Kauza okolo olympijského víťaza v chôdzi na 50 kilometrov Mateja Tótha bude ešte pokračovať.

Po vypočutí na disciplinárke komisia skonštatoval, že nebolo jednoznačne preukázané, že došlo k užitiu zakázaných látok. Komisia preto bude žiadať ďalšie expertné vysvetlenia.

Matej Tóth v reakcii na brífingu vyhlásil, že pokiaľ disciplinárna komisia definitívne nerozhodne, nemôže objasniť celú situáciu, ktorá vznikla kvôli nezrovnalostiam v jeho biologickom pase.

Pre Tótha je to prvé víťazstvo

Náš chodec je však rád, že nezaznel verdikt, ktorý by ho hneď potrestal.

"Považujem to za prvé víťazstvo, ale verdikt ešte nie je konečný."

Tóth skonštatoval, že to najťažšie v kariére má už za sebou.

"Vždy som sa snažil konať čestne a v rámci pravidiel fair play. Zrazu všetko toto niekto nabúral kvôli odchylkam a útočí na moje princípy," dodal olympijský víťaz z Ria. 

Olympijského šampióna z Ria de Janeiro 2016 na päťdesiatke dočasne suspendovali začiatkom júla, prípad na medzinárodnej úrovni vyšetruje novozriadená Jednotka pre integritu atletiky. Hrozí mu dištanc na štyri roky, do uzavretia prípadu nesmie súťažiť. Na uplynulých majstrovstvách sveta v Londýne nemohol obhajovať zlato na päťdesiatke z Pekingu 2015.

"Keďže DK SAZ definitívne nerozhodla a skúmanie pokračuje, nemôžem zatiaľ objasniť všetky detaily. V nadväznosti na medializované informácie však môžem potvrdiť, že som DK SAZ predložil argumenty na moju obhajobu, ktoré odborne a jasne vysvetľujú dôvod odchýlky a vyvracajú akékoľvek podozrenia z užívania zakázaných látok alebo metód. Spis s našimi argumentmi obsahoval 25 príloh, 250 strán, sedem expertných stanovísk odborníkov z oblasti hematológie a metabolomiky zo šiestich krajín sveta," vysvetlil Tóth.

Vyšetrovanie sa neskončilo

Aby dokázal svoju nevinu, aj po podrobných vyšetreniach je pripravený podrobiť sa ďalším lekárskym testom a analýzam, ak to bude disciplinárka vyžadovať.  

„Medzinárodná asociácia atletických federácií alebo Svetová antidopingová agentúra. IAAF ani WADA u mňa napriek vyše stovke antidopingových testov nikdy nezistili žiadnu zakázanú látku. Všetky obvinenia vznikli na základe štatistických odchýlok, ktoré neprihliadajú na moju individuálnu variabilitu a okolnosti, aké predchádzali odberom. Verím, že vďaka argumentom sa mi podarí očistiť moje meno," vyhlásil Tóth.

Jeho stretnutie s Disciplinárnou komisiou nebolo posledné, vyšetrovanie sa neskončilo.

"Na základe predložených dokumentov a ústnych vyjadrení Mateja Tótha a jeho zástupcov nebolo jednoznačne preukázané, že došlo k užitiu zakázaných látok alebo metód. Predložili nové dôkazné materiály, ktoré vysvetľujú možné odchýlky. DK preto bude žiadať ďalšie expertné vysvetlenie a analýzy nezávislých odborníkov, 250 strán vedecké textu nebude ľahké preštudovať. Vyžiada si to dlhší čas, verím, že sa nájdu odborníci ochotní vyjadriť sa v relatívne krátkom období. Výsledok DK pôjde na IAAF, tá potom urobí ďalšie kroky podľa jej pravidiel. Lehota bola iba 60 dní na prerokovanie, dodržali sme ju, na ďalšie kroky nie sú žiadne lehoty," ozrejmil predseda disciplinárnej komisie Ivan Čillík.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 11:50