StoryEditor

Atlétom roka sa stal šprintér Ján Volko, dominoval v troch kategóriách

09.11.2017, 20:34
Suverénne zvíťazil nielen v hlavnej kategórii, ale aj v mládežníckej a stal sa aj najväčším prekvapením - objavom roka.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Atlétom roka sa podľa očakávania stal šprintér Ján Volko. Výsledky ankety slávnostne vyhlásili vo štvrtok večer v Bratislave a Ján Volko suverénne zvíťazil nielen v hlavnej kategórii, ale aj v mládežníckej a stal sa aj najväčším prekvapením - objavom roka.

Dvadsaťjedenročný Volko, zverenec Nadi Bendovej a Róberta Kresťanka, ktorým patrí prvenstvo s prívlastkom Najlepší tréner dospelých, nazbieral o vyše sto hlasov viac ako druhý v poradí kladivár Marcel Lomnický. Pre Volka je to premiérové víťazstvo v ankete, keď vlani a dovedna štyrikrát za sebou dominoval chodec Matej Tóth.

Volko má za sebou pozoruhodný rok. Odštartoval ho senzačným striebrom na HME v Belehrade v behu na 60 m so slovenským rekordom 6,58 s. V lete na ME atlétov do 23 rokov v poľskej Bydgoszczi pridal na štadióne Zdzislawa Krzyszkowiaka do medailovej zbierky ďalšie striebro v behu na 100 m a na dvojnásobnej trati zlato s jasnou dominanciou a slovenským rekordom 20,33 s. Na Svetovej univerziáde na Taiwane si na dvojstovke vybojoval bronz. "Pred sezónou sme ani nedúfali v takéto výsledky. V Belehrade to boli priamo na trati po dobehnutí finálového behu neopísateľné pocity, bolo to nečakané a o to krajšie. Takmer všetko v sezóne vyšlo fantasticky. Trošku ma mrzí neúčasť v londýnskom semifinále," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii slovenský atlét roka 2017. Na majstrovstvách sveta v Londýne sa vtedy len 20-ročný Volko predstavil opäť na oboch šprintérskych tratiach, na stovke vytvoril už v kvalifikácii slovenský rekord 10,15 s, v rozbehoch obsadil 28. miesto, keď ho od semifinále delila jedna stotina sekundy. Výsledkovo sa mu viac darilo na dvojstovke s 15. priečkou v semifinále.

Volko poodhalil aj o svoje plány do nasledujúcej sezóny. "Na halových MS v Birminghame chcem bežať na hranici osobného rekordu. V lete na ME v Berlíne je mojím cieľom dostať sa do finále dvojstovky a aj stovky, no bude to pri obrovskej konkurencii veľmi náročné."

Na druhom mieste skončil Marcel Lomnický, ktorého z uplynulej sezóny najviac mrzelo, že sa na MS v Londýne neprebojoval do finále. "Po 5. mieste na olympiáde bolo logické očakávať medailu na MS, pretože tá konkurencia je rovnaká. No nebol som v takej forme, ako na olympiáde. Súperi boli v lepšej. Ušlo mi to o 15 cm, nesadli mi ťažké podmienky. Je to škoda, lebo som sa cítil naozaj dobre. Bolo vidieť, že o dva dni, keď bolo krásne počasie, tak to bola úplne iná súťaž a všetci moji súperi hádzali o dva-tri metre ďalej. Nie každý deň sa darí a ja som si to vybral práve v tejto kvalifikácii," povedal.

Na budúci rok bude jeho hlavný cieľ európsky šampionát v Berlíne. "Verím, že v berlínskej kvalifikácii sa na mňa usmeje šťastie. Na ME som bol trikrát vo finále, takže by som to chcel dosiahnuť opäť. Ako každý rok chcem zabojovať o medailu a cieľ je 80 metrov. Verím, že raz sa mi to podarí. Je to naozaj ďaleko pre človeka s mojimi fyzickými danosťami. Musím byť v 100% forme, aby to vyšlo," dodal.

Na vyhlásení do Siene slávy slovenskej atletiky uviedli ďalšie štyri mená – prekážkara Igora Kováča, chodca Romana Mrázeka, výškarského kouča, dlhoročného funkcionára Viliama Lendela a rozhodcu, trénera a funkcionára Bartolomeja Rusinu. SAZ sa oficiálne rozlúčil aj s dvoma dlhoročnými reprezentantmi, ktorí na konci letnej sezóny oznámili ukončenie kariéry, strednotratiarkou Luciou Hrivnák Klocovou a kladivárom Liborom Charfreitagom, zlatým na ME v Barcelone'2010, bronzovým na MS'07 v Osake.

01 - Modified: 2023-02-23 09:05:44 - Feat.: - Title: Na halové ME v Istanbule trojica Forster, Gajanová, Volko 02 - Modified: 2023-02-09 08:47:41 - Feat.: - Title: Volko zlepšil na Czech Indoor Gala v Ostrave rekord SR na 200 m 03 - Modified: 2023-01-03 09:10:19 - Feat.: - Title: Volkova príprava na halovú sezónu 2023 plynie hladko 04 - Modified: 2022-08-17 10:31:30 - Feat.: - Title: Volko po rekordnom semifinále (10,13) senzačne 4. vo finále stovky 05 - Modified: 2022-08-12 15:09:32 - Feat.: - Title: V slovenskej výprave na ME 2022 až tucet nováčikov. Omladený tím nemá v Mníchove veľké oči, môže len prekvapiť.
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 15:02