Maratón v KošiciachTASR/M. Kapusta
StoryEditor

Eufória v Košiciach sa stupňuje. Prestížny maratón hlási rekord

04.09.2017, 14:36
Autor:
TASRTASR
V poradí 94. ročník Medzinárodného maratónu mieru, ktorý sa uskutoční 1. októbra 2017, prinesie množstvo osvedčených programových formátov i noviniek.

Organizátorov teší najmä fakt, že sa na ňom zúčastní rekordný počet bežcov. "Koncom týždňa sa končí registrácia. Teraz máme takmer dvanásť a pol tisíc účastníkov. Teší nás, že záujem rastie najmä u slovenských bežcov, apetít je veľký. Štyristo bežcov príde aj z Česka. Spolu sú prihlásení bežci z viac ako 50 krajín, čo nás teší," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ MMM Branislav Koniar, ktorý zároveň vyzýva ostatných bežcov, aby sa v nasledujúcich dňoch nezabudli prihlásiť.

Nárast medzi účastníkmi zaznamenali u žien, čo je prísľub pre budúce roky.

Záštitu prevzal prezident Kiska

Predseda občianskeho združenia Maratónsky klub Košice Ján Sudzina prezradil, že záštitu nad pretekmi prevzal najvyšší predstaviteľ slovenskej vlády.

"Sme radi, že sa nám darí získavať takých partnerov, ktorí nám pomáhajú urobiť Košice v jeden víkend svetovým mestom športu. Teší nás, že záštitu prebral prezident SR Andrej Kiska."

Predseda Slovenského atletického zväzu Peter Korčok verí, že sa do Košíc raz vráti svetový šampionát, aký sa konal v roku 1997. V stredu 4. októbra uplynie presne 20 rokov od MS IAAF v polmaratóne. Dodnes je to jediný svetový atletický šampionát konaný na Slovensku.

"Chcem poďakovať organizátorom MMM za skvelú prácu. Chcem, aby sa Košičania po 20 rokoch od jediných MS v atletike, ktoré u nás boli, ešte na takýto kúsok vzchopili. Verím, že sa to môže podariť. Pozvali sme do Košíc aj prvého muža svetovej atletiky Sebastiana Coea, uvidíme, či sa to podarí."

Pripravených bude viacero sprievodných podujatí a projektov vrátane tradičného "Po stopách maratónskych legiend", v rámci ktorého si organizátori spomenú na legendárneho Emila Zátopka.

"Je pekné, že ste si spomenuli na Emila a tento maratón sa pobeží pod jeho menom. Mal úctu k maratónom a obdiv. Bol to vždy jeho vrchol, ktorý uctieval. Som rada, že sa mu ho raz podarilo vyhrať," uviedla vo videovizitke manželka slávneho atléta Dana Zátopková.

Viacero projektov

Ďalší z projektov, ktorý pripravili organizátori, má názov "Chodí celá rodina".

Jeho protagonistom je olympijský víťaz Matej Tóth, s ktorým sa bude môcť stretnúť verejnosť.

"Verím, že to prispeje k tomu, aby sa ľudia aktívne zapojili do behu a jeho účasť bude pre nich impulzom. Vlani vyvolal obrovský záujem verejnosti a verím, že tak bude aj v situácii, kedy nemá ľahkú situáciu," dodal Koniar. MMM myslí tento rok aj na charitu, ktorá prebehne v spolupráci s Karpatskou nadáciou a portálu Ľudia ľuďom.

"Projekt Bež so srdcom bude spočívať v tom, že každý bežec si bude mať možnosť pripnúť srdiečko, aby všetci videli, že podporil jednu z organizácií, ktoré si môžu vybrať," informovala Lenka Čičátková z Karpatskej nadácie.

Organizátori pretekov avizujú aj súboj dvoch slovenských reprezentantov, ktorí by mali zviesť súboj o post najlepšieho maratónca na Slovensku. Tibor Sahajda a Jozef Urban budú mať vytvorené ideálne podmienky, aby dokázali zabehnúť čas pod 2 hodiny a 20 minút.

Koniar informoval aj o technickej novinke, ktorou je nová mobilná aplikácia. Tú si môžu v týchto dňoch záujemcovia bezplatne stiahnuť do svojich smartfónov.

01 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 02 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 02:37