Kryoterapia je liečba mrazom. Aplikuje sa v komore, kde sú pary s teplotou mínus 130 stupňov. Výsledkom je reakcia, pri ktorej sa nezníži teplota telového jadra, ale príde k rýchlemu povrchovému ochladeniu sprevádzanému obrovským periférnym prekrvením. Procedúra urýchli metabolizmus, výrazne zintenzívni hojivé procesy a zvýši množstvo hormónov tlmiacich zápalové reakcie v tele. Svaly sa navyše uvoľňujú. Možno ju aplikovať hoci aj po každom tréningu, ale najmä pre rekreačných športovcov je ťažko dostupná. Na ošetrenie najviac preťažovaných svalov sa využíva aj lokálna kryoterapia. Ďalšou možnosťou sú ľadové obklady z mrazničky, ich teplota preto nie je taká nízka ako pri kryoterapii. Aj tak sú však veľmi účinné. Pri kúre sa na 10 minút priloží na príslušný sval ľadové vrecko, potom necháme miesto 10 minút bez chladenia. Tento postup sa opakuje dve hodiny, potrebné sú aspoň tri vrecká (ak striedame iba dve, nestihnú sa dostatočne vychladiť). Kúra sa aplikuje podľa potreby.Flickr
StoryEditor

Tipy na účinnú regeneráciu. Ako sa zbaviť únavy a dodať telu energiu?

09.10.2017, 12:28
Regenerácia je dôležitou súčasťou tréningu i pretekov, preto by ste s časom na ňu mali rátať dopredu.  Na jej úspešnosť však má vplyv aj správny výber procedúr a ich načasovanie.

Pri regenerácii ide o obnovu síl, normálnych vlastností buniek aj zdatnosti organizmu, hlavne pohybového aparátu.

Jej úlohou je odstrániť únavu a pripraviť telo na ďalšiu záťaž. Tréning vo chvíli, keď vo svaloch ešte neprebehla regenerácia, nie je efektívny.

Jej úspešnosť závisí aj od toho, v akom stave vstupuje naše telo do tréningu či pretekov. Stav kĺbov pred záťažou nezávisí len od trénovanosti a psychiky, ale aj od výživy (krátkodobej aj dlhodobej) či biomechanickej pripravenosti.

​Podľa toho je potom regenerácia po záťaži jednoduchšia alebo naopak dlhšia a zložitejšia. Pri každej športovej záťaži vznikajú mikrotraumy,drobné poranenia svalov, šliach, väzov, kostí a chrupaviek. Po tréningu, hlavne v noci počas spánku, uvádzajú regeneračné mechanizmy tela tieto zranenia do poriadku.

Vďaka tomu je telo pri ďalšej záťaži silnejšie, čo je efekt, ktorý sa tréningom snažíme docieliť. Na intenzívny tréning a preteky reaguje aj náš hormonálny systém.

Stresové hormóny, ktoré telo vylučuje v reakcii na záťaž, môžu preťažiť imunitný systém a spôsobiť tak, že organizmus je náchylnejší na ochorenia. Práve tomu sa odpočinok a regenerácia snažia zabrániť. Pri ich podcenení rastie pri ďalšej záťaži riziko zranení.

A aké možnosti v tomto smere máme? Pozrite si v galérii.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 04:44