StoryEditor

Chlapec s obrnou zožal ovácie. Dobehol po svojich do cieľa triatlonu (video)

30.07.2015, 20:40
Autor:
idnes.czidnes.cz

Život je krutý, ale žiadna prekážka nie je tak veľká, aby zastavila človeka pred splnením jeho snov. Zábery pri ktorých sa hrnú slzy do očí a zároveň takmer hmatateľne cítite silnú vôľu a odhodlanie, akú len človek môže mať. Osemročný chlapec po mozgovej obrne dokončil triatlon bez cudzej pomoci s úžasným finišom plným ovácií.

"Každý deň je pre neho oveľa ťažší ako pre ostatných, nikdy sa tým však nenechal otráviť", hovorí mama osemročného Baileyho Matthewsa, ktorému diagnostikovali mozgovú obrnu, keď mal iba 18 mesiacov. Keď trochu vyrástol, začal sa učiť chodiť s otcom Jonathanom v parku na päťkilometrovom okruhu a neskôr aj sám za pomoci špeciálne upraveného chodiaceho vozíka.

Jedného dňa svojmu otcovi povedal, že by chcel dokončiť triatlon a pustil sa do tréningu. „Bailey bol vždy veľmi odhodlaný a keď si zmyslel, že niečo urobí, vždy si našiel cestu ako to dosiahnuť, aj keď to trebárs nebolo úplne obvyklým spôsobom".

Začal trénovať jazdu na bicykli pomocou špeciálnych stabilizátorov a plávanie v miestnom jazere. „Hnalo ho obrovské vlastné úsilie. Pri plaveckom tréningu si sám stanovoval ciele, koľko metrov musí každý deň zaplávať", dodáva jeho hrdý otec.

Tento víkend vyrazil na sto metrov plávania, štyri kilometre na bicykli a 1,3 kilometra behu na Castle Howard Triathlon v North Yorkshire.

Na cieľovej rovinke, kde ho čakal dav nadšených ľudí, sa vydal k cieľovej páske po svojich bez pomocného vozíka a aj napriek zdravotným komplikáciam dobehol do cieľa týchto náročných pretekov, ktoré zvládol bez cudzej pomoci.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 00:34