StoryEditor

U finančníka Hoffmanna oživia legendu atletiky

16.04.2016, 18:51

Pred tridsiatimi rokmi patril medzi najvýznamnejšie atletické podujatia v Európe. Na hviezdy ako Maruice Greene, Sergej Bubka či Michael Johnson prišlo na tribúny aj 20-tisíc fanúšikov a nebolo atléta, ktorý by na bratislavskom mítingu nechcel štartovať.

Slávne podujatie známe pod značkou PTS (Pravda – Televízia – Slovnaft) postupne strácalo prestíž, až v roku 2010 definitívne zaniklo.

V tomto roku však nastal pokus o jeho obnovenie, keď sa atletickému mecenášovi Ladislavovi Asványimu podarilo aj vďaka podpore pôvodných partnerov vrátiť značku PTS späť do atletického sveta.

Už 4. júla sa uskutoční znovuzrodený a už 51. ročník tradičného atletického mítingu. No po prvýkrát nebude jeho dejiskom Bratislava, ale neďaleký Šamorín. Podujatie bude hostiť športový rezort X-bionic sphere známeho finančníka Maria Hoffmanna.

Z poľa Tehelného kukuričné
Podnikateľa Hoffmanna a jeho rezort zastupoval na včerajšej prezentácii obnovenia mítingu PTS predseda predstavenstva akciovky X-bionic sphere Juraj Bača. Je to bývalý úspešný reprezentant Slovenska v rýchlostnej kanoistike – šesťnásobný majster sveta a bronzový medailista z olympiády v Aténach 2004. „Bez pána Asványiho by táto myšlienka neožila a sme hrdí, že na bohatú tradíciu PTS nadviažeme v našom športovom centre,“ uviedol Bača.

Prvý ročník tohto podujatia sa ešte v roku 1957 konal pod názvom Veľká cena Pravdy na štadióne Slovana na Tehelnom poli. Bača našiel podobnosť s miestom konania znovuzrodeného mítingu. „Pred štyrmi rokmi bolo na mieste areálu v Šamoríne ešte kukuričné pole. V utorok sme začali klásť špičkový atletický povrch a do polovice mája bude štadión pripravený,“ hovorí šéf X-bionic sphere. Nový atletický stánok bude mať kapacitu pre 5-tisíc fanúšikov, pričom organizátori sú v prípade väčšieho záujmu pripravení tento počet ešte zvýšiť. „Chceme, aby míting postupne rástol, vzbudil záujem a nadviazal na najslávnejšie časy péteesky z minulosti,“ dodal Juraj Bača.

Prvý rozpočet: 170-tisíc
Podujatia zastrešuje Slovenský atletický zväz a podľa slov jeho predsedu Petra Korčoka počítajú s rozpočtom na úrovni 170-tisíc eur. „Nebudeme platiť atlétom štartovné, ale budeme mať na slovenské pomery nadštandardné odmeny za umiestnenie.

Športovcom uhradíme ubytovacie aj cestovné náklady,“ uviedol pre HN Korčom. Presnú výšku odmien ešte nevedel špecifikovať, lebo rozdelenie peňazí z rozpočtu ešte nie je definitívne určené.

Podľa popredného atletického manažéra Alfonsa Jucka je spomínaná výška rozpočtu na rozbehový ročník po obnovení podujatia zaujímavá. „Všetka česť organizátorom, že sa im podarilo zohnať tieto zdroje. Získať akékoľvek financie pre slovenskú atletiku nie je jednoduché. Je to dobrý štart na obnovenie PTS,“ konštatuje Juck.

Práve on má bohaté skúsenosti s organizáciou takýchto mítingov – patrí k jedným zo strojcov zvyšujúcej sa popularity podujatia Zlatá tretra v Ostrave, kde sa pravidelne zúčastňuje aj fenomenálny Usain Bolt.

„Ostrava má rozpočet na úrovni okolo 1,3 milióna eur. No na to, aby sponzori a diváci zareagovali na takýto projekt s nadšením, netreba takáto veľká suma peňazí,“ myslí si Juck. Letný atletický deň v Šamoríne je prvým krokom k znovuzrodeniu slávy niekdajšej svetoznámej značky PTS, zatiaľ nemá ambíciu byť zaradený v kategórii podujatí pod hlavičkou Medzinárodnej atletickej federácie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 23:07