StoryEditor

Matej Tóth prezradil ciele v tomto roku: Som obhajca, v Londýne musím mať najvyššie ambície

07.01.2017, 20:19
Autor:
TASRTASR

Vo svojej disciplíne dosiahol na športový vrchol. Po zisku titulu majstra sveta a olympijského zlata ale chodcovi Matejovi Tóthovi nechýba motivácia ani do ďalších rokov.

Ako sám tvrdí, šport nikdy nerobil pre výsledky, ale hlavne pre zábavu a tá nevyprchala ani po triumfálnom víťazstve v Riu de Janeiro.

"Je to pre mňa obrovská energia"

"Našťastie pre mňa neboli úspechy, ktoré som dosiahol, nikdy nejaká veľká motivácia. Jasné, každý chce byť majster sveta a olympijský víťaz, ale ja sa priznám, že som o tom v minulosti ani nesníval. Tým pádom som nešportoval pre to, aby som tie výsledky dosiahol. Ciele sa z nich stávali až postupne. Na olympiádu sme už išli s tým, že ideme bojovať o najvyššie priečky, ale to nebola tá motivácia, pre ktorú som ráno vstal a išiel na tréning. Tá sa naopak ešte znásobila. Šport ma stále baví a teraz sa k tomu pridala aj radosť, ktorú to spôsobuje nie len mne, ale aj ľuďom okolo mňa. Je to pre mňa obrovská energia," povedal víťaz ankety Športovec roka 2016.

Tridsaťtriročný špecialista na 50 km trať v minulosti vyhlásil, že olympiáda v Brazílii bude jeho posledná, no po zisku zlata prišla ďalšia chuť do práce.

"Áno, dostal som ďalšiu chuť. Teraz som 'nažhavený' trénovať a športovať, kým mi to zdravie dovolí a dúfam, že mi to vydrží až do Tokia 2020," uviedol.

"Som obhajca, nemôžem mať iné ako najvyššie ambície"

Priorita na rok 2017 sú augustové majstrovstvá sveta v Londýne, kde sa pokúsi obhájiť titul spred dvoch rokov z Pekingu.

"Je to jednoznačne vrchol sezóny. Ako obhajca trofeje nemôžem ísť na štart inak, ako s najvyššími ambíciami. No všetci vieme, aká je 50-tka zradná, aká náročná bola táto sezóna a aké som mal zdravotné problémy. Ale verím, že do augusta budem pripravený tak, aby som sa mohol pobiť o najvyššie priečky." 

Do nového roka zaželal veľa úspechov aj ostatným slovenským športovcom a nezabudol ani na to najdôležitejšie.

"Nech šport a športovci prinášajú fanúšikom naďalej toľko radosti ako uplynulý rok a nech si to užívame. Šport má byť o zábave, nie o bojoch a nenávisti, ale o podpore jedného druhým. A všetkým samozrejme prajem veľa zdravia, lebo aj ja som sa vlani presvedčil, že bez neho je to ťažké nielen v športe, ale aj v osobnom živote," pripomenul tak zranenie ľavej holennej šľachy, ktoré mu takmer znemožnilo štart na OH.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 15:39