StoryEditor

Bratislavský maratón ťaží z bežeckého boomu. Záujem stále rastie

23.01.2017, 18:11
Autor:
TASRTASR

Jedným z najznámejších bežeckých podujatí na Slovensku je ČSOB Bratislava Marathon. Organizátori na prvý aprílový víkend pripravujú jeho 12. ročník.

Záujem zatiaľ prejavilo viac ako tritisíc bežcov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje mierny nárast. Pre TASR to povedal riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič.

Teší ma, že hlavne v najsledovanejších disciplínach - maratóne a polmaratóne máme zatiaľ zhruba desaťpercentný nárast, tak verím, že nám to vydrží,“ uviedol Pukalovič pre TASR.

Premiéra v Sade Janka Kráľa

Najväčšou novinkou pripravovaného podujatia na tento rok je čiastočná zmena trate. „Podarilo sa nám so samosprávou dohodnúť, že prebehneme cez Starý most, premiérovo sa pobeží cez Sad Janka Kráľa, z toho mám ozaj veľkú radosť,“ vysvetlil Pukalovič.

Organizátori však aj trasy sobotňajších kratších behov naplánovali tak, aby pretekári dobiehali posledný kilometer rovnako ako na hlavných polmaratónskych a maratónskych tratiach.

Účastníci minimaratónu či desiatky tak majú rovnakú cieľovú rovinku ako v nedeľu počas hlavného Race Day,“ doplnil Pukalovič.

Podujatie už tradične pripravujú na prvý aprílový víkend. Počasie v tomto období však ešte môže byť chladnejšie, čo ovplyvňuje aj výkonnosť bežcov.

Počasie je dnes nevyspytateľné, my sami sme už zažili rôzne jeho vrtochy. Termínový kalendár behov v Európe vrátane nášho okolia je však nabitý množstvom akcií, takže nájsť termín, ktorý nie je v kolízii, je skoro nemožné. Nám sa ten jarný termín pozdáva, ľudia na ČSOB Marathon v Bratislave trénujú celú zimu a je ich prvým jarným vrcholom. Aj z pohľadu top behov na Slovensku je podľa mňa úplne ideálne, že jarný bratislavský a jesenný košický maratón akoby otvárali a zatvárali bežecké sezónne vrcholy pre slovenských bežcov,“ povedal Pukalovič.

Boom zasiahol Slovensko

Bežecký boom zasiahol aj Slovensko, a tak sa rôznych bežeckých podujatí zúčastňuje čoraz viac ľudí. Na organizátorov to však kladie zvýšené požiadavky.

Samozrejme, ako narastá účasť, tak je to aj pre nás vždy logistická výzva a veľa vecí meníme medziročne práve preto, lebo chceme byť kapacitne dostatočne pripravení po všetkých stránkach. Verím, že potenciál rastu ešte stále máme a určite vieme prilákať ešte viac bežcov. Pri tomto formáte disciplín, čo máme, vidím strop okolo 14-tisíc - 15-tisíc bežcov,“ skonštatoval Pukalovič.

Zaspomínal si aj na prvý ročník podujatia pred 12 rokmi. „Všetko sa riešilo na poslednú chvíľu, ako vždy, keď niečo robíte prvýkrát. V týždni akcie sa nám na časti trate v Devíne vylial Dunaj, takže sme museli tri dni pred štartom meniť časť trate, užili sme si ozaj veľkú hektiku, ale prežili sme a položili tak základy krásnej akcie, ktorá si každý rok získava viac a viac ľudí,“ uzavrel Pukalovič.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 02:35