StoryEditor

Cvičenie budúcnosti. Vedci testujú prevratnú novinku, ktorá vám zvýši odolnosť

04.05.2017, 23:13

Byť zdravý, mať dobrú postavu, pevné svaly a ideálne bez námahy. Znie to ako sen mnohých lenivcov, no zdá sa, že vedci sú niečomu podobnému na stope. Testujú tabletku, ktorá dokáže zvýšiť odolnosť tela pri fyzickej námahe až o 70 percent. Hoci testovanie zatiaľ prebieha len na myšiach, už teraz v novej látke vidia nádej pre ľudí, ktorí pre zdravotné problémy ako obezita, srdcovo-cievne a pľúcne ochorenia či cukrovka majú problém s aeróbnymi cvičeniami.

Tréning robí majstra

Je známym faktom, že vytrvalosť sa zlepšuje cvikom a práve na to, ako vytrvalosť funguje, sa chceli pozrieť vedci z inštitútu Salk Institute pod vedením Ronalda Evansa. „Položili sme si otázku, či ak pochopíme, ako to funguje, budeme to vedieť napodobniť liekmi?“ Schopnosť vytrvalosti sa zlepšuje tréningom a jej prejavom je okrem iného i to, že svaly prechádzajú zo spaľovania cukrov na spaľovanie tuku. Vedci sa teda sústredili na hlavnú črtu vytrvalosti – rastúcu schopnosť svalov spáliť tuk. Sústredili sa teda na gén s názvom PPARD.

Už v minulosti Evansov výskum odhalil spomí naný gén, ktorý pri umelom aktivovaní v myšiach robil z pokusných zvierat bežcov na dlhé trate, ktoré boli odolné proti naberaniu váhy a ich telo dobre reagovalo na inzulín.

Aktivovanie génu však vytrvalosť nezvýšilo, ak nebolo spojené práve s cvičením. No odborníci našli i látku GW1516, ktorá tento gén dokáže udržať aktívny. Dôležitým faktom pre nasledujúci výskum bo
lo to, že kým GW zvyšuje reakciu na inzulín a spaľovanie tuku, spomaľuje rozklad cukrov.

Pomalý cukor

Test na dvoch skupinách myší, ktoré mali minimum pohybu, fungovanie látok objasnil. Jedna skupina v priebehu ôsmich týždňov dostávala dávku GW, druhá nie, no obe sa zúčastnili na teste vytrvalosti. Kým kontrolná skupina bez príjmu látky priemerne vydržala 160 minút, než sa dostavilo vyčerpanie, skupina s príjmom chemickej látky vydržala až 270 minút, teda o 70 percent viac.

Dôvod? GW vplýva až na aktivitu takmer tisícky rôznych génov. Niektoré ovplyvňujú spaľovanie tukov, iné však boli potlačené, napríklad tie, ktoré štiepia cukry na energiu. Výsledky vedcom ukázali, že úplne vyčerpanie, ktoré často vidieť na vytrvalostných športovcoch ako sú maratónci, cyklisti a podobne, sa dostaví z nedostatku cukru v krvi.

„Naznačuje to, že spaľovanie tuku pri aeróbnej činnosti tak nie je ani tak účelné pre vytrvalosť, ale je kompenzačným mechanizmom tela na udržanie cukru,“ vysvetľuje Michael Downes, spoluautor štúdie. Inými slovami, vytrvalostný bežec vydrží viac nie preto, že spaľuje tuk, ale preto, že pomalšie spaľuje cukor. Práve tento efekt by mala „fitnes tabletka“ s látkou GW.

Nejasné účinky

Gén PPARD je aktivovaný cvičením, no vedci ukazujú, že je možné ho podporiť aj umelo, bez pohybu. Výsledkov štúdie sa okamžite chytili farmaceutické firmy, ktoré by chceli výskum premeniť na klinické texty na ľuďoch a vyvinúť liek, ktorý by pomohol ľuďom s problémami pri pohybe dostať sa do stavu, keď budú môcť reálne začať cvičiť.

Otázkou však tak, ako vždy, ostáva bezpečnosť. Hoci krátkodobé testy na zvieratách môžu byť bez vážnych následkov, predpokladať vplyv na telo počas užívania v priebehu rokov je nemožné. Látka bola testovaná už v minulosti, no pri pokusoch sa zistilo, že kým jej malé množstvo má pozitívne účinky, väčšie množstvo podporuje vznik rakoviny.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 10:40