StoryEditor

Memoriál Jozefa Psotku prelomil bariéry. A ako ďalej?

24.10.2013, 10:36

Nedávny 29. ročník Memoriálu Jozefa Psotku bol výnimočný. Nielen počasím - Tatry totiž nazaspali pod metrovou vrstvou snehu, ako pred dvomi rokmi - ale umožnili všetkým kategóriám bežcov absolvovať naľahko tri časovky na turistickom okruhu: Sliezsky dom (štart prvej časovky) – Poľský hrebeň (cieľ), Zbojnícka chata (štart druhej časovky) - Priečne sedlo (cieľ), Téryho chata, Hrebienok (štart tretej časovky ) - Sliezsky dom (cieľ).

Kedysi uzatvorená komunita skialpinistov a horolezcov, z prostredia ktorých Jusek Psotka vyšiel, sa pred pár rokmi otvorila aj novej kategórii - “horským bežcom”. Organizátori, predovšetkým bývalí učastníci legendárnej expedície na Mt. Everest, podľahli tlaku bežcov – nehorolezcov, teda nečlenov JAMES-u.

Stúpajúci záujem (hlavné preteky mali takmer sto účastníkov) a silnejúca konkurencia iných behov v regióne Moravy alebo Rakúska priviedli inak konzervatívne jadro organizátorov položiť účastníkom otázku, ako ďalej s organizáciou týchto krásnych a, dovolím si tvrdiť, exkluzívnych pretekov.

Ísť cestou “kolotočárskych” behov pre masy, alebo sa pevnejšie uzavrieť a nevpustiť zbytočne veľa slabších bežcov na trať, ktorá je v exponovanom horskom teréne? Alebo požadovať účasť na klasifikačných pretekoch, napríklad v rámci Slovenského pohára v behu do vrchu?

Zorganizovať totiž tri časovky v Tatranskom národnom parku, spolu s občerstvovacími stanicami či ubytovaním v Sliezskom dome, totiž vôbec nie je jednoduché a ani lacné. Pomerne vysoké štartovné (pre nečlena JAMES-u stojí na mieste 30 eur) je kompenzované výrazne dotovaným ubytovaním v inak luxusnom horskom hoteli Sliezsky dom (16 eur na noc s raňajkami).

Na druhej strane berie organizátorom sily pomerne veľa zbytočných podkategórií. Komplikuje to metodiku vyhodnocovania a zvyšuje nároky na dekorovanie troch najrýchlejších.

Osobne by som organizátorom odporúčal: 1. zastrešiť preteky silným generálnym partnerom, 2. vypracovať kvalifikačné kritériá pre účasť (resp. stanoviť maximálny počet bežcov), 3. ujednotiť kategórie podľa medzinárodných štandardov.

Dosiaľ som bežal tieto preteky trikrát a rád ich absolvujem aj v nasledujúcich sezónach, ak mi to zdravie dovolí. Budem rád, ak tento text rozprúdi vecnú diskusiu v prospech veci.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 22:54