StoryEditor

Na východe sa rodí nová kauza

31.03.2004, 00:00
Časť košických ekológov nesúhlasí so zámerom Komisie pre výstavbu a životné prostredie pri Mestskom zastupiteľstve v Košiciach zmeniť 500 hektárov mestských lesov na stavebné pozemky. Odmietajú výstavbu 346 rodinných domov na 100-hektárovom lesnom pozemku v lokalite Girbeš pri miestnej časti Košice-Myslava podľa projektu, ktorý schválili mestskí poslanci začiatkom tohto roka.

Mimovládne organizácie Sosna, Lesoochranárske združenie Vlk a Spoločnosť priateľov Zeme sa tak dostali do sporu so svojím kolegom - aktivistom, známym slovenským hydrológom a prvým slovenským nositeľom environmentálnej Goldmanovej ceny Michalom Kravčíkom z mimovládnej organizácie Ľudia a voda. Kravčík je predsedom komisie výstavby a životného prostredia a "krstným otcom" projektu na Girbeši i Akčného plánu rozvoja bývania v okrajových častiach mestských lesov v Košiciach.
Ekológovia tvrdia, že Kravčíkov projekt zasahuje unikátnu lokalitu prirodzeného dubovo-hrabového lesa, ktorý podľa nich patrí medzi päť až desať percent najkvalitnejšieho lesa na Slovensku. Pripomínajú, že lokalita Girbeš je súčasťou Volovských vrchov, ktoré sú podľa nich navrhovaným chráneným vtáčím územím a ďalšie lokality z akčného plánu rozvoja bývania aj v navrhovaných územiach Natura 2000. Výstavbou v týchto lokalitách by sa Košice dostali do konfliktu s legislatívou EÚ, tvrdia ochranári.
Ekologické bývanie sa podľa nich má robiť na opustených a zdevastovaných poľnohospodárskych územiach, pričom podobné projekty majú zhodnotiť úroveň životného prostredia, a nie naopak. Pripomínajú, že projekt na Girbeši nepočíta s potrebou vyňatia lokality z lesného pôdneho fondu, čo zvýši deklarovanú cenu 250 korún za štvorcový meter pozemku o ďalších asi 250 korún za m2, čím komisia podľa nich klame záujemcov o stavebné pozemky. Trhová cena pozemkov v týchto častiach Košíc je však vyššia ako 2 000 korún za m2.
"Iné potenciálne lokality na individuálnu výstavbu nie sú pre zbohatlíkov také lukratívne ako Girbeš," vyhlásil Štefan Szabó zo Sosny. Ochranári autorov koncepcie upodozrievajú, že sa chcú vyhnúť štúdii ekologických dosahov podľa EIA, ktorá je zo zákona povinná.
Stanovisko ekológov podporuje aj orgán štátnej správy. Zuzana Bašistová z odboru životného prostredia Krajského úradu v Košiciach vyhlásila, že úrad nepovolí tento zásah do prírody a odporučí, aby sa v rámci akčného plánu našla iná lokalita. Zároveň pripomenula nevyhnutnosť realizácie procesu EIA. Ekológovia sa však obávajú, že rodinné domy sa na Girbeši môžu začať stavať aj napriek súčasnému odmietavému stanovisku úradu štátnej správy.
"Krajský úrad môže zmeniť stanovisko alebo sa odvolá takzvaný neposlušný úradník, alebo sa poruší zákon a výstavba sa zlegalizuje dodatočne. No a napokon, sme predsa na Slovensku, kde je možné všetko," vyrátal možnosti vývoja kauzy líder združenia Vlk Juraj Lukáč. Zároveň pripomenul výstavbu golfového ihriska na Táloch.
Autor projektu Kravčík odmieta úvahy komunity ochranárov. Pre HN spochybnil tvrdenia o vynikajúcej kvalite 40-ročného lesa. Košice podľa neho potrebujú peniaze na zaplatenie dlhov a táto cesta je podľa neho jednou z možných. Dodal, že 100 miliónov korún z výnosu projektu by malo ísť na ekologizáciu a humanizáciu košických sídlisk, ďalších 250 miliónov má podľa Kravčíka poslúžiť na ekologické technológie.
"Ak by mali Košice pozemky na zdevastovanej poľnohospodárskej pôde, orientovali by sme sa tam," tvrdí Kravčík. Proces EIA je podľa neho povinnosťou pri výstavbe minimálne 500 domov. "Do 500 domov je potrebné len prešetrenie v rámci skráteného konania," oponoval Kravčík úradníčke Bašistovej. "Navyše, ten istý odbor, ktorý teraz zastupuje pani Bašistová, povolil kedysi výstavbu piatich domov na 5 700 m2 v tej časti, o ktorej teraz hovorí, že je vzácna, jedinečná, európskeho významu, pričom sa lokalita vyrúbala do posledného stromu. Tieto pozemky sa dostali do rúk súkromníkov netransparentným neštandardným spôsobom, lebo boli vyňaté ako skladisko dreva," napadol Kravčík odbor životného prostredia košického krajského úradu.
Akčný plán rozvoja bývania v okrajových častiach mestských lesov v Košiciach predpokladá postupný predaj 500 hektárov mestských lesov na ekologické bývanie pri cene 250 korún za m2 lesa. Prvou lokalitou má byť práve Girbeš, lebo je blízko obývanej časti mesta. Projekt počíta s 346 rodinnými domami na ploche okolo 100 hektárov. Z výnosu vo výške 1,25 miliardy korún sa má znížiť dlh mesta takmer o 1,5 miliardy korún a časť sa má použiť aj na ekologizáciu bývania na košických sídliskách. Po ponuke Slovenskej sporiteľne Košiciam na reštrukturalizáciu dlhovej služby mesta radnica vyhlásila, že Košice nebudú musieť predávať lesy ani pozemky na okraji lesov na výstavbu. To isté tvrdia aj ochranári, Kravčík to však odmieta. "Ešte nie je nič vyriešené a veľa vecí je zahmlených. Našou povinnosťou je v zmysle ústavných práv chrániť majetok mesta," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:36