StoryEditor

Poplatky za služby sa zdravotníkom vyplácajú

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje zrušiť výnimky z platenia poplatkov za služby súvisiace so zdravotnou starostlivosťou a zaviesť pre chudobných občanov adresný 50-korunový príspevok na zdravotnú starostlivosť a sociálnu ochranu. Tým by sa mala odstrániť administratívna náročnosť i regionálna nerovnomernosť pri vyberaní poplatkov. Oslobodenie totiž znevýhodňuje lekárov, nemocnice či lekárne v oblastiach, kde je poberateľov dávok sociálnej pomoci veľa a je komplikáciou pre pacientov a okresné úrady. Potvrdenia si totiž treba vybavovať na odboroch sociálnych vecí, pretože odpustenie poplatkov sa viaže na poberanie sociálnych dávok.
Zavedenie spoplatňovania návštev u lekára a zvýšenie poplatkov za recepty malo podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca priaznivý efekt. Podľa neho sa dosiahli efekty v liekovej politike, v znižovaní frekvencie návštev u lekára a počtu hospitalizácií, čo ďalej svedčí o prebytku kapacít zdravotníckych zariadení. V tejto súvislosti Zajac upozornil na údaje v správe, podľa ktorých v Nemecku a Rumunsku pripadá na obyvateľa 6 návštev lekára ročne, u nás a v ČR je to až 15 až 16 návštev. Minister tiež konštatoval, že situáciu vo vyberaní poplatkov zneprehľadňuje množstvo výnimiek, ktoré sa dostali do zákona o liečebnom poriadku, to sťažuje administratívu s tým spojenú a v podstate poškodzuje niektorých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Preto je žiaduce tieto výnimky postupne odstraňovať, a to sa aj deje. "V novom zákone o sociálnej pomoci už miesto ???? aby sme odpúšťali poplatok ho radšej občanom dávame, aby ho mali pripravený," dodal. Ide o poplatky za deň pobytu v nemocnici a podobne, ktoré sa zohľadnia vo výške sociálnej pomoci.
O zrušení poplatkov sa neuvažuje. Ich zavedenie prinieslo až 15-percentný pokles počtu vyšetrení u praktických lekárov a gynekológov a pokles počtu pacientov avizujú aj nemocnice. Najväčšia zdravotná poisťovňa zaznamenala 8-percentný pokles počtu ošetrovacích dní a klesol aj rast nákladov na lieky. V správe o skúsenostiach z vyberania úhrady za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú včera vzala na vedomie vláda, to uvádza ministerstvo zdravotníctva. Poplatky vyhovujú najmä lekárom, nebránia sa im ani nemocnice, no podľa ministerstva väčšine prekáža uplatňovanie výnimiek, ktoré sa vzťahujú na občanov v hmotnej núdzi.
Praktická lekárka z Banskej Bystrice MUDr. Mária Kuniaková potvrdila, že jej by zrušenie výnimiek zjednodušilo situáciu. Mala totiž aj pacientov, na ktorých sa výnimka nevzťahovala, a tí si to overovali až na ministerstve zdravotníctva. Naopak, v Mestskej nemocnici v Banskej Štiavnici s výnimkami podľa riaditeľa MUDr. Martina Mačaja nijaké problémy nemali. Napríklad na chirurgickom oddelení hospitalizovali približne 70 ľudí mesačne, no pacientov s výnimkami mali za celé obdobie od zavedenia poplatkov asi päť.
---------
Osôb v hmotnej núdzi, ktorých sa dotýka oslobodenie od poplatkov v zdravotníctve, zaznamenalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v septembri 2003 približne 521 000 (10 % obyvateľov SR). Sú to poberatelia dávok sociálnej pomoci (približne 267 000 osôb) a ich deti a manželky (asi 254 000 osôb). Regionálne rozloženie osôb v hmotnej núdzi je v SR veľmi nerovnomerné. V okrese Rimavská Sobota je ich 28 %, v Revúcej 26,1 %, no v Nitre 12, 2 % a v Bratislave len 2,5 %.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:22