StoryEditor

Áno návrhu zákona o obchodnom registri

04.04.2003, 00:00

Podnikateľská aliancia Slovenska -- stála konferencia CPHR o zlepšovaní podnikateľského prostredia (PAS), hodnotí návrh zákona ministerstva spravodlivosti o obchodnom registri (OR) ako významný krok vpred. Zmeny, ktoré návrh prináša, povedú k zefektívneniu obchodného registra a k naplneniu jeho hlavnej úlohy -- byť verejne prístupným zoznamom na sprostredkovanie informácií o obchodných spoločnostiach v reálnom čase. Schválením tohto zákona by sa fungovanie obchodného registra Slovenskej republiky priblížilo praxi ekonomík Kanady, Nového Zélandu, Dánska, Veľkej Británie či Spojených štátov amerických, v ktorých, podľa prieskumov Svetového ekonomického fóra, pracujú obchodné registre najefektívnejšie.
Viacero častí tohto návrhu korešponduje s odporúčaniami PAS publikovanými v minuloročnej Správe o stave podnikateľského prostredia, ktorá upozornila na problémy spojené s obchodným registrom. Ani významná novelizácia Obchodného zákonníka v roku 2001 nevyriešila kapacitnú poddimenzovanosť registrových súdov, z ktorých niektoré naďalej nedodržiavajú zákonné lehoty na zápis zmien do obchodného registra. Aktuálny stav zápisov v obchodnom registri nezodpovedá skutočnému stavu a pomalosť zápisu nových spoločností, či zmien údajov, naďalej komplikujú podnikanie v SR. Kým, napríklad, v Kanade je možné zaregistrovať nový podnik do dvoch dní, na Slovensku je táto lehota niekoľkomesačná, čo je zapríčinené jednak nestanovením lehoty na rozhodnutie registrového súdu o návrhu na zápis do OR, ako aj časovým odstupom medzi rozhodnutím súdu a samotným zápisom do obchodného registra.
Zavedenie štandardizovaných formulárov na ohlasovanie zmien v OR, presun agendy na vyšších súdnych úradníkov a tiež zapisovanie zmien v lehote piatich dní, bude mať výrazný efekt v zjednodušení a skrátení tohto procesu. Súčasne sa navrhuje zrušenie povinnosti skúmať materiálnu stránku návrhu na zápis do OR, čo ukladá sudcom Občiansky súdny poriadok. Zrušenie tejto povinnosti je pri zohľadnení predchádzajúcich bodov nevyhnutné. Presun zodpovednosti za správnosť údajov z registrových súdov na navrhovateľa zápisu, resp. overovateľa a súvisiacich dokumentov, si však vyžaduje jasné definovanie sankcií pre prípady úmyselného zadávania údajov, ktoré nekorešpondujú so skutočnosťou vrátane možnosti výmazu spoločnosti z OR. To by pomohlo znížiť riziko zneužívania nového, jednoduchšieho systému a urýchlilo súdne konanie v prípade, že by zavádzajúca informácia spôsobila škody obchodným partnerom.
PAS vznikla v novembri 2001. Jej zakladateľmi sú Centrum pre hospodársky rozvoj (CPHR) a Stredoeurópsky inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO. PAS sa hlási k princípom etickosti, otvorenosti, principiálnosti, solidárnosti a zákonnosti v podnikaní. Chce sa pričiniť o skvalitnenie podnikateľského prostredia na Slovensku. Aliancia združuje podniky pôsobiace na Slovensku, ktoré ročne dosahujú tržby na úrovni 130 mld. Sk a zamestnávajú približne 40-tisíc pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:21