StoryEditor

Dovoz ojazdených áut má byť od januára lacnejší

24.09.2004, 00:00
Individuálny dovoz ojazdeného automobilu zo zahraničia by mal byť od budúceho roka opäť výhodnejší. Novela zákona o správe daní a poplatkov z dielne Ministerstva financií SR by mala totiž od januára 2005 rapídne znížiť dovozné poplatky na jazdené vozidlá na úroveň len 2 000 korún. V súčasnosti sa za dovezené auto platí podľa veku auta od 10-tisíc do 50-tisíc korún. Pri zahraničnom obstaraní, napríklad šesťročného auta, by tak kupujúci na budúci rok ušetril až 48-tisíc korún.

Individuálny dovoz ojazdeného automobilu zo zahraničia by mal byť od budúceho roka opäť výhodnejší. Novela zákona o správe daní a poplatkov z dielne Ministerstva financií SR by mala totiž od januára 2005 rapídne znížiť dovozné poplatky na jazdené vozidlá na úroveň len 2 000 korún. V súčasnosti sa za dovezené auto platí podľa veku auta od 10-tisíc do 50-tisíc korún. Pri zahraničnom obstaraní, napríklad šesťročného auta, by tak kupujúci na budúci rok ušetril až 48-tisíc korún. "Slovensko musí po vstupe do Európskej únie odstrániť diskrimináciu súvisiacu s rôznym spoplatňovaním dovozu nových a ojazdených automobilov," vysvetľuje rezort financií. Rozdielne poplatky za autá by narušovali slobodný pohyb tovaru, ktorý platí v rámci EÚ, za čo by nás mohla napomenúť Európska komisia. Zjednotenie správnych poplatkov pri dovoze vozidiel zo zahraničia už schválil vládny kabinet, musia ho však ešte odobriť aj poslanci.
Zmeny po vstupe do EÚ
Budúcoročné zvýhodnenie dovozu ojazdených vozidiel by tak bolo v krátkom čase už druhé v poradí. Po májovom vstupe SR do Európskej únie platia totiž Slováci daň z pridanej hodnoty už len v krajine predávajúceho. Dovtedy bol kupujúci povinný zaplatiť DPH za dovezené vozidlo aj na Slovensku. Toto nové pravidlo však platí len pre autá s pôvodom z únie. Za ojazdené vozidlo, kúpené a vyrobené mimo Európskej únie, musí jeho nový majiteľ na Slovensku zaplatiť 19-percentnú DPH a navyše je povinný zaplatiť aj clo. Aj výška tohto poplatku sa však od 1. mája znížila z pôvodných 17,1 percenta na súčasných 10 percent. Dovozca má pritom na výber, kde clo zaplatí. Buď ho uhradí na colnom úrade, ktorý je vstupným na územie EÚ, alebo na colnom úrade v krajine bydliska.
Čo ešte podporuje dovoz
Záujemcu, ktorý si chce vybrať auto z druhej ruky za hranicami, potešia okrem výhodnejších poplatkov tiež nižšie ceny vozidiel v zahraničných autobazároch. Napríklad v Českej republike si môže kupujúci vybrať ojazdený automobil aj o 30-tisíc korún lacnejší ako na Slovensku. A pritom nejde len o vozidlá domácej značky Škoda. Podstatne výhodnejšie ako u nás ponúkajú autá aj autobazáry v susednom Poľsku. V prospech kúpy ojazdeného auta v zahraničí hovorí tiež väčšia ponuka v autobazároch, lepšia starostlivosť o vozidlá, ako i vyššia kvalita ciest či autoservisov.
Súčasný postup po dovoze
Po kúpe auta v zahraničí dostane nový majiteľ faktúru alebo iný doklad o cene kúpeného vozidla a zahraničný technický preukaz. V danom štáte je povinný zaplatiť aj daň z pridanej hodnoty, pričom sadzby DPH sa v jednotlivých krajinách Európskej únie pohybujú od 15 do 25 percent. Po príchode na Slovensko musí kupujúci na obvodnom úrade podať žiadosť o zaregistrovanie vozidla, pričom musí preukázať vek ojazdeného vozidla, podľa ktorého zaplatí správny poplatok. Žiadateľ musí ďalej absolvovať STK, teda kontrolu pred schválením technickej spôsobilosti dovezeného auta. Automobil musí následne prihlásiť na polícii, kde mu pridelia tabuľku s evidenčným číslom, a v poisťovni kvôli povinnému zmluvnému poisteniu. Nakoniec musí majiteľ auta uhradiť poplatok 3 000 korún do Recyklačného fondu, ktorý musí zaplatiť najneskôr v deň zapísania vozidla do evidencie.

Aké súčasné poplatky pri dovoze ojazdeného vozidla z EÚ
DPH (1) od 15 do 25 %
Certifikát konformity 4 100 Sk
STK (benzín) 550 Sk
STK (nafta) 600 Sk
Schválenie technickej spôsobilosti (2)
(autá do 3 rokov) 10 000 Sk
(autá do 4 rokov) 20 000 Sk
(autá do 5 rokov) 30 000 Sk
(autá do 6 rokov) 40 000 Sk
(autá nad 6 rokov) 50 000 Sk
Recyklačný fond 3 000 Sk
(1) Závisí od krajiny EÚ, v prípade kúpy auta mimo únie treba zaplatiť aj 19 % DPH v Slovenskej republike a 10-percentné clo
(2) Podľa návrhu MF SR by sa od 1. januára 2005 mal poplatok zjednotiť na 2 000 Sk
Zdroj: www.euroinfo.gov.sk

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 08:17