StoryEditor

Sťahovanie hudby ako frustrujúca činnosť

06.05.2003, 00:00

Po tom, čo sa veľkým svetovým nahrávacím spoločnostiam prestalo dariť na súdoch, kde žalovali hudobných pirátov, prechádzajú na novú stratégiu. Proti napaľovaniu CD-nosičov budú bojovať prostredníctvom nových softvérov. Spoločnosti financujú výskum nových technológií, ktorých používanie by podľa niektorých právnikov mohlo byť dokonca protiprávne, informuje nedeľné vydanie denníka New York Times. Vo vývoji je, napríklad, drobný softvér, ktorý bez vedomia užívateľa vnikne do jeho počítača a vždy, keď sa bude snažiť sťahovať zadarmo hudobné súbory z internetu, presmeruje ho na jednu zo stránok, kde sú tieto nahrávky ponúkané za peniaze.
Vo vývoji je aj softvér, ktorý dokáže po spustení programu na sťahovanie hudby na celé hodiny znefunkčniť počítač. Na obrazovke sa objaví oznam o tom, že sťahovanie hudby je nelegálne a počítač jednoducho "zamrzne". "Je veľa vecí, ktoré môžeme robiť. Niektoré z nich sú dosť škaredé. Naším cieľom je spraviť zo sťahovania hudby zložitú a frustrujúcu činnosť," hovorí šéf softvérovej firmy Overpeer Marc Morgenstern.
Nahrávacie spoločnosti sa podujali k týmto krokom po tom, ako minulý mesiac prehrali dva súdy proti firmám prevádzkujúcim stránky, z ktorých sa dá voľne sťahovať hudba. V minulosti sa im podarilo odstrániť z internetu viaceré obľúbené služby ako Napster alebo Audiogalaxy, medzitým sa však objavilo množstvo nových tzv. peer-to-peer programov, na ktoré sú aj súdy krátke. Tieto služby totiž vlastne len poskytujú informácie o tom, aké skladby majú na svojom počítači pripojení užívatelia internetu, čo vo svojej podstate nie je trestné.
Ďalšou akciou amerických nahrávacích spoločností bolo rozoslanie 200-tisíc mailov na adresy osôb, ktoré si prostredníctvom programov vymieňajú hudobné nahrávky namiesto toho, aby si ich kúpili. Správa obsahuje varovanie, že sa dopúšťajú trestnej činnosti a môžu byť tvrdo potrestaní.
ZAUJÍMAVOSTI
Bush -- smutný kovboj

Parížske divadlo stiahlo zo svojho programu najnovšiu hru parodujúcu amerického prezidenta po tom, ako na jej režiséra v nedeľu ráno zaútočili dvaja neznámi páchatelia. Hru Bush -- smutný kovboj začali dávať v stredu a tí, ktorí ju nestihli zhliadnuť ju už neuvidia. "Stiahli sme ju z programu, aby sme ochránili jej tvorcov a hercov," píše sa vo vyhlásení vedenia divadla. Autor a režisér Attilio Maggiulli si za parodovanie amerického prezidenta vyslúžil menšie zranenia na tvári. Útočníci zdemolovali aj vchod divadla.
Ceaušescu na plátne
Maďarský režisér Bence Kovacs sa chystá sfilmovať život rumunského diktátora Nicolaea Ceaušesca a jeho ženy Eleny. Tému chce pritom spracovať ako tragikomédiu. Film, ktorý by sa mal volať Ceaušescu a ľud, sa objaví v kinách už koncom augusta. "Diktatúra bola tiež niečím, o čom sa dá vtipne rozprávať," povedal Kovacs pre noviny Magyar Nemzet. Režisér plánuje spracovať obdobie 80. rokov, teda najhoršiu časť diktátorovej éry. Politické prenasledovanie obyvateľstva bolo vtedy zvlášť tvrdé a chudoba veľmi veľká. Dôležitou postavou filmu bude aj Ceaušescov syn Nicu.
Tatu plánujú svadbu
"Ak na konci mája vyhráme cenu Eurovízie, vezmeme sa, pravdepodobne v Nemecku," vyhlásilo ruské lesbické duo Tatu. Ako však dodala Lena, nikdy si nebudú verné, tak ako neboli ani doteraz a mali veľa vzťahov aj s mužmi.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:13