StoryEditor

Na výmenu starých ŠPZ zostáva už iba pár týždňov

18.10.2004, 00:00
Majitelia áut s tým nič nenarobia. Píše sa tak v zákone o premávke na pozemných komunikáciách. Ak sa motorista rozhodne túto povinnosť ignorovať, autom už nebude môcť jazdiť. Používanie vozidla, ktoré je vyradené z evidencie, sa totiž považuje za priestupok. Sankciou za takýto čin je pokuta do výšky 10 000 korún.

Od januára prestávajú platiť iba staré ŠPZ. "Tabuľky s evidenčným číslom, na ktorých je slovenský štátny znak, platia bez obmedzenia ďalej spoločne s tabuľkami so znakom Európskej únie," zdôrazňuje hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Martin Korch. Tabuľky so slovenským znakom zatiaľ nemajú obmedzenú platnosť. Ak nie sú poškodené, nie je dôvod na ich výmenu. "Majitelia motorových vozidiel sa potom len zbytočne vystavujú čakacím časom a zaťažujú dopravné inšpektoráty. Okrem toho jedna tabuľka stojí 500 korún a za úkon sa platí 150 korún," dodáva hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Marta Bujňáková.
Keď sa tabuľky so slovenským štátnym znakom zničia alebo ich niekto odcudzí, majiteľom vozidiel ich na okresnom dopravnom inšpektoráte vymenia už len za eurotabuľky. Výnimkou sú traktory a motocykle, na ktoré sa ešte do konca roka 2005 môžu vydávať tabuľky so slovenským štátnym znakom. Jediným výrobcom tabuliek s evidenčným číslom pre motorové vozidlá na Slovensku je Turčan Delta z Koštian pri Martine. Podľa informácie ministerstva vnútra má v tomto roku vyrobiť spolu 350-tisíc euroznačiek. Viac ako dve tretiny z nich sa minuli ešte v prvom polroku. Ministerstvo vnútra však predpokladá, že objednaný počet euroznačiek postačí. Viaceré vozidlá, ktoré sú v evidencii, sa už v súčasnosti nepoužívajú. Odhad o ich počte však ministerstvo nemá. "Euroznačiek máme dostatok. Ak niektorý okresný dopravný inšpektorát vidí, že mu zostáva len málo kusov, objednajú sa a z centrálneho skladu dodajú ďalšie," potvrdzuje Magdaléna Fečová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. Policajti sa spoliehajú aj na to, že o výmenu ŠPZ nepožiadajú niektorí z motoristov, ktorí doteraz neuzatvorili povinné zmluvné poistenie. Podľa šéfa Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imricha Feketeho ide o zhruba 120-tisíc vozidiel, z ktorých asi 30 percent je trvalo nepoistených.
Výdavky na nákup tabuliek s evidenčným číslom by v tomto roku mali dosiahnuť 186 miliónov korún. Za vydanie dvoch tabuliek s evidenčným číslom však občan zaplatí 1 150 korún. "Očakávaný príjem z vydávania tabuliek s evidenčným číslom je 355,5 milióna korún. Štát teda zarobí 169,5 milióna korún," povedal hovorca Ministerstva vnútra SR Boris Ažaltovič.

  • Štátne poznávacie značky, vydané do 1. apríla 1997, musia motoristi vymeniť do konca tohto roka.
  • Tabuľky so slovenským štátnym znakom zostávajú v platnosti aj naďalej.
  • Takúto tabuľku so znakom EÚ dostane motorista za starú ŠPZ.
01 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Ruža" proti Bourges už s Číkošovou 02 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NHL 03 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najvyššiu cenu na hokejovom trhu NHL má Detroit
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 01:49