StoryEditor

Privatizácia podľa nôt Koaličnej rady

30.03.2004, 00:00

Koncepciu ďalšieho postupu privatizácie a doprivatizácie strategických podnikov včera porada ekonomických ministrov vrátila predkladateľovi, ministrovi hospodárstva Pavlovi Ruskovi na dopracovanie. Ministerstvo hospodárstva, ktoré má v súčasnosti kompetencie aj bývalého ministerstva privatizácie, do materiálu totiž nezahrnulo koncepciu privatizácie a doprivatizácie podnikov a majetkových účastí v pôsobnosti Fondu národného majetku a iných rezortov, najmä rezortu dopravy, spojov a telekomunikácií. "Návrhy z rezortu ministerstva hospodárstva sú konformné s názormi Fondu národného majetku, ale sme radi, že sa urobí aj pasportizácia ďalšieho privatizovateľného majetku. Zhodli sme sa aj na koncepcii predaja teplárne, ako ju navrhuje ministerstvo, s tým, že žilinská sa asi bude dať ťažko takto privatizovať a ostatné sme si na rokovaní vysvetlili," dodal pre HN prezident Fondu národného majetku Jozef Kojda.
Podľa šéfa porady ministra financií Ivana Mikloša, materiál porada ešte neodsúhlasila, no vychádza z toho, čo dohodla Koaličná rada. Podľa neho nie je prekážkou, že neobsahuje analýzu, či je výhodnejšie strategické podniky doprivatizovať, alebo si má štát z nich ponechať dividendy, pretože túto úvahu absolvovala Koaličná rada.
Porada prerušila rokovanie aj o materiáli na dostavbu Národného kultúrneho centra, ktorým má byť dokončená budova nového Národného divadla v Bratislave. Majú ho prerokovať až po tom, ako bude ministerstvo rokovať s potenciálnymi investormi, pretože materiál nerieši krytie nákladov dostavby divadla. Podľa ministra Pavla Ruska je takých investorov so záujmom o budovu sedem -- osem. Návrh, v ktorom sa počíta s 34-percentnou účasťou štátu v správcovskej spoločnosti divadla a s jeho tretinovým využitím na kultúrne a dvojtretinovým na komerčné účely, má Rusko opätovne predložiť do 15. mája.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-dna, menuAlias = tema-dna, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:39