StoryEditor

Multikiná patria United Cinemas

18.03.2002, 23:00

United Cinemas International (UCI) Budapešť v týchto dňoch odkúpila sieť multikín v strednej Európe od spoločnosti Ster Century Europe. Sieť populárnych multikín sa tým dostala do rúk dvoch amerických filmových štúdií -- Paramount Pictures a Universal Studios, ktoré ho prostredníctvom svojho spoločného podniku UCI získali za 18,5 mil. USD. Hlavnými akcionármi Ster Century Europe sú juhoafrická spoločnosť Primedia a investičná firma Kersaf Investments. Predmetom predaja je spolu osem multikín -- okrem piatich českých (v Prahe a Brne), dvoch maďarských a jedného slovenského, umiestneného v bratislavskom nákupnom stredisku Polus City Center. Ide o multiplex s ôsmimi kinosálami a kapacitou 1 600 ľudí. Zástupcovia Ster Century SR minulý týždeň rokovali s firmou UCI a predaj kina je iba otázkou niekoľkých dní. "Úplne prevzatie spoločnosti sa predpokladá do konca mája. Nevylučujeme, že obchodné meno Ster Century, vzhľadom na jeho marketingovú pozíciu, zostane dočasne zachované", povedal pre HN generálny manažér kín Ster Century v Polus City Center Vojtech Kabáth.
Primedia a Kersaf Investments zatiaľ nezverejnili žiadny oficiálny dôvod, pre ktorý predávajú prácne vybudovanú sieť multikín. "Dostali sme podľa nášho názoru dobrú ponuku a chceme sa teraz sústrediť na svoje ďalšie reťazce v Európe," uviedol šéf Ster Century Europe David Coutts-Trotter. Firma si ponecháva multikiná v Grécku, Írsku, Británii, Španielsku a Poľsku. Podľa niektorých odborníkov stoja za predajom multikín v strednej Európe finančné ťažkosti Ster Century. Firma príliš expandovala, ale ziskovosť bola nižšia a veľmi zaťažovala jej akcionárov. Tí potom neboli schopní splácať svoje záväzky tak rýchlo ako si predstavovali. Časť expertov sa domnieva, že v Európe začína byť podobná situácia ako v Spojených štátoch, kde skrachovalo v posledných rokoch viacero veľkých reťazcov multikín.
Popularita multikín je však evidentná. Podľa odborníkov spôsobili, že Česi začali na konci 90. rokov opäť chodiť do kina. Podobná situácia je aj na Slovensku. Ako pre TASR uviedol V. Kabáth, za týždeň navštívi ich kiná až 14 tis. divákov (dvetisíc každý deň). Český, slovenský a maďarský trh teraz ovládnu dve americké filmové štúdiá. Zrejme sa však netreba báť, že by obe štúdiá začali v týchto kinách uprednostňovať iba filmy natočené vo svojich ateliéroch. Dobre totiž vedia, že, napríklad, v ČR boli vlani 4 z 5 divácky najúspešnejších filmov české.
Za niekoľko týždňov v nákupno-zábavnom stredisku Aupark v Bratislave otvoria komplex s 12 kinami, ktorých vlastníkom je UCI. Podľa informácií HN prvých návštevníkov by mohli privítať už 12. mája, v každom prípade chce UCI začať prevádku najneskôr koncom mája. Odhaduje sa, že tržby oboch komplexov multikín v hlavnom meste SR dosiahnu 80 až 85 %, zvyšok zabezpečia ostatné mestské kiná.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:20