StoryEditor

Priemyselné podniky v Bratislave bez ohrozenia

Pri výške dunajskej hladiny 10 metrov a prietoku 11 tis. m3 za hodinu nie je v Bratislave ohrozený žiadny priemyselný podnik. Informoval o tom vedúci oddelenia CO pri Krajskom úrade (KÚ) Bratislava Ján Sandtner. Niektoré podniky sa včera na poludnie už nachádzali pod súčasnou zvýšenou úrovňou jeho hladiny, no podľa námestníka riaditeľa bratislavského závodu Povodia Dunaja, š. p., Pavla Minárika, sú ochranné línie v týchto lokalitách dostatočne spoľahlivé a pri očakávanej úrovni kulminácie hladiny nehrozí ich deštrukcia.

Bratislave nehrozí ani žiadna ekologická nehoda, lebo podniky, ktoré majú čpavkové nádrže na chladenie (ako pivovar Stein a Zimný štadión Ondreja Nepelu), sú od Dunaja dostatočne ďaleko a podnik Ryba, ktorý je najbližšie, má nádrže s čpavkom umiestnené pomerne vysoko na terénom.
Priemyselné podniky neprerušia výrobu ani v dôsledku odpájania elektrického prúdu, lebo po prvých skúsenostiach z Devína by energetici v prípade potreby - na podnet šéfa krajskej povodňovej komisie Pavla Blažeja - odpájali objekty v Starom Meste, Ružinove či Petržalke na základe individuálnych potrieb.

Slovnaft ráta aj s najhorším

"Slovnaft má vlastnú ochrannú protipovodňovú zábranu. Má vybudovaný systém opatrení, ktoré zabraňujú olejom a iným mazivám dostať sa do Dunaja. Preto sa nebojíme, že by vysoká voda v Dunaji výrobu v Slovnafte nejako ohrozila," povedal P. Minárik. V hrádzi na ľavom brehu Dunaja blízko podniku na niekoľkých miestach včera predpoludním presakovala voda. Slovnaft z dôvodu očakávanej kulminácie hladiny posilnil nočné zmeny vo svojich prevádzkach tak, aby boli pripravené riešiť aj prípadné krízové situácie. Podniková protipovodňová komisia, ktorá permanentne zasadala za účasti členov vrcholného manažmentu, preveruje pripravenosť systémov na núdzový režim či na prípadné odstavenie výroby. Dnes majú dovolenku všetci pracovníci podnikovej administratívy s výnimkou tých, ktorých prítomnosť bude nevyhnutne potrebná. Ďalším prijatým opatrením je príprava provizórneho ubytovania pre pracovníkov, ktorí sa nebudú môcť dostať z práce domov a pre zamestnancov Slovnaftu evakuovaných z ich bydlísk ohrozených povodňou. Zatiaľ jediným priamo ohrozeným technologickým zariadením Slovnaftu je prečerpávacia stanica zabezpečujúca prísun chladiacej a technologickej vody do areálu rafinérie.

Plynári vo vrtuľníku

Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., prijal oparenia na protipovodňovú prevenciu vysokotlakových (VTL) plynovodov a tranzitného plynovodného systému. Priebežne kontroluje VTL plynovodov v kritických úsekoch, najmä v blízkosti vodných tokov a miest ohrozených zosuvom pôdy v dôsledku podmáčania vodou. Tranzitný plynovod monitorujú letecky z vrtuľníka. V súvislosti s povodňovou situáciou SPP do včerajšieho poludnia nezaznamenal žiadne vážnejšie poškodenie zariadení plynárenskej sústavy. Miestami sa vyskytli drobné podmočenia, obnaženia alebo zaliatia podpornej konštrukcie plynovodov. V bratislavskej mestskej časti Karlova Ves a Devín odpojili regulačné stanice od zdroja elektrickej energie, ale ich funkčná spôsobilosť zostala zachovaná. Činnosť zintenzívnili aj dispečersko-poruchové služby.

Elektrické siete pod kontrolou

Elektrické siete na území SR v celkovej dĺžke 39 386 kilometrov (km) boli včera na poludnie funkčné. Preventívne opatrenia v dôsledku povodní vykonali len okolo Dunaja a Hronu. Vysokonapäťové elektrické vedenia 400 a 220 kV (2 715 km), ktoré spravuje Slovenská elektrizačná a prenosová sústava (SEPS), sú mimo ohrozenia povodní. V súvislosti s ďalším možným rozvodnením Dunaja SEPS urobil potrebné opatrenia na rozvodni v Podunajských Biskupiciach. Narušenie stĺpov nižšieho napätia je možné na západnom Slovensku. Podľa informácií z a. s. Západoslovenská energetika, ktorá spravuje vedenia 110 a 22 kV v dĺžke 15 153 km, bude však možné vyčísliť prípadný rozsah škôd, až keď opadne voda. V oblasti stredného Slovenska spôsobil menšie problémy a. s. Stredoslovenská energetika rozvodnený Hron. Na východe Slovenska nemajú energetici z vyšším stavom hladín riek zatiaľ žiadne problémy.

Kedy znovu na Dunaj

Podľa riaditeľa odboru vodnej dopravy Ministerstva dopravy, pôsť a telekomunikácií SR bude po poklese hladiny do normálu nevyhnutné znova vytýčiť celú 172-kilometrovú vodnú trasu na Dunaji. Bude treba znova ukotviť bóje, ktoré odnieslo, skontrolovať elektrické majáky a smerové tabule na brehoch. Obnovenie predpovodňového stavu sa predpokladá o štyri až šesť týždňov.
Divízia Riečna doprava (RD), spadajúca pod spoločnosť Slovenská plavba a prístavy (SPaP), a. s., Bratislava, tratí z titulu povodní na Dunaji každý deň približne 1 mil. Sk na tržbách. Celkovo doposiaľ prišla o vyše 10 mil. Sk, nepočítajúc ďalší milión, ktorý vynaložila na presun svojich plavidiel z horného toku Dunaja do bratislavského prístavu a na pohotovostnú službu. V bratislavskom prístave nekotvia podľa riaditeľa divízie riečnej dopravy Slovenskej plavby a prístavov, a. s., Bratislava Ľuboša Smoleca, žiadne lode s nebezpečnými látkami. V každom bazéne prístavu sú v nepretržitej pohotovosti remorkéry, ktoré ukotvené plavidlá strážia. (SITA)

Škody za desiatky miliárd

Praha - Záplavy v historickom centre Prahy a na ostatných miestach ČR môžu stáť krajinu až 2 mld. USD v závislosti od rozsahu škôd.
Ekonomický inštitút Economist Intelligence Unit (EIU) vo svojej včerajšej správe uvádza, že hospodársky rast aj napriek veľkým škodám splní stanovené ciele za predpokladu, že sa zotaví turistický ruch. Príjmy z turistiky vlani dosiahli približne 3,1 mld. USD, čo zodpovedá zhruba 5,5 % hrubého domáceho produktu.
Škody za niekoľko miliárd korún spôsobili záplavy aj priemyselným podnikom. Podľa Zväzu priemyslu a dopravy ČR ide nielen o priame škody na majetkoch podnikov. Vznikajú aj tým, že ľudia nemôžu dochádzať do práce. Problémy hlásia i strategické výrobné podniky. Pre záplavy musela v stredu spomaliť práce na kľúčových objednávkach najväčšia česká zbrojovka Aero Vodochody. Najväčší zamestnávateľ v Plzenskom kraji Škoda Holding vyhlásil na stredu a včera dvojdňovú celozávodnú dovolenku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:24