StoryEditor

Cirkevný škandál sa neskončí skoro

30.04.2002, 00:00

Kritizovaná hlava rímskokatolíckej cirkvi v Bostone, kardinál Bernard Law, povedal, že rozhodnutie o pedofilných kňazoch pravdepodobne príde najskôr v júni, čím zmaril nádeje na skoré činy, ktoré pramenili z nedávneho mimoriadneho summitu amerických kardinálov s pápežom vo Vatikáne. Informovala o tom včera americká televízna stanica Fox News Channel.
"Neboli sme tam, aby sme robili rozhodnutia," povedal kardinál Law na margo minulotýždňového predvolania na koberček u pápeža Jána Pavla II. Law informoval, že asi 400 biskupov v USA sa bude zaoberať postupom v prípadoch sexuálneho zneužívania na konferencii amerických katolíckych biskupov v Dallase (začína sa 13. júna). "Konferencia rozhodne v júni, urobíme, čo budeme môcť," zdôraznil kritizovaný biskup bostonskej arcidiecézy. No katolícka cirkev už vyhlásila politiku nulovej tolerancie k sexuálnemu zneužívaniu. Len v bostonskej arcidiecéze suspendovali od prepuknutia škandálu v januári dvanásť kňazov.
Americkí kardináli, ktorí sa zúčastnili na vatikánskom stretnutí v nedeľu, zdôrazňovali, že nenastala zhoda v súvislosti s exkomunikáciou duchovných obvinených zo sexuálneho zneužívania. Washingtonský kardinál Theodore McCarrick pre diskusnú reláciu Fox News Sunday povedal, že podporujú vypovedanie z cirkvi kňaza, ktorý spácha zločin v budúcnosti. Kardináli však nie sú jednotní v tom, či sa má pravidlo nulovej tolerancie aplikovať aj na minulé prípady. Chicagský kardinál Francis George pre reláciu NBC Meet The Press vyhlásil, že o celom probléme je ešte potrebná rozsiahla diskusia.
Americká tlačová agentúra AP medzitým informovala, že najmenej 177 kňazov podozrivých z obťažovania mladistvých v 28 štátoch a dištrikte hlavného mesta opustilo svoje úrady. V ďalších 18 štátoch začala cirkev vyvodzovať dôsledky z ich trestných činov: postúpili obvinenia prokuratúre, prehodnocovali a publikovali postupy zaobchádzania so sťažnosťami. Len v štyroch štátoch (Arkansas, Tennessee, Utah a Wyoming) nebol chod katolíckej cirkvi škandálom zasiahnutý.
Boston je od januára epicentrom pedofilného škandálu. Podstatou kontroverzie je fakt, že Law a ďalší vysokopostavení predstavitelia bostonskej diecézy jednoducho nechali pôsobiť kňaza obvineného zo zneužitia maloletých. V USA následne vyšli na povrch aj ďalšie prípady pedofilného zneužívania.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:53