StoryEditor

Vláda potvrdila: zvíťazil Yukos

19.12.2001, 23:00

Vláda SR včera schválila návrh ministerky privatizácie Márie Machovej na odpredaj 49 % akcií štátu v a. s. Transpetrol v prospech ruskej spoločnosti Yukos za 74 miliónov USD (podľa včerajšieho kurzu NBS 3,5 mld. Sk). Potvrdila odporúčanie 7-člennej komisie, ktorá 7. decembra vyhodnotila ponuku Yukosu ako lepšiu než Slovnaftu, ktorý ponúkal 65,4 mil. USD a tri zásobníky ropných produktov. Podľa M. Machovej Yukos naplnil ciele privatizácie lepšie, lebo ponúkol vyššiu cenu a v rámci stratégie lepšie dokumentoval reálnu schopnosť zvýšiť prosperitu a hodnotu Transpetrolu, a tým aj zostávajúceho podielu štátu v ňom. Yukos sa zaviazal kapacitu Transpetrolu, ktorá sa využíva na vyše 40 %, do roku 2006 využiť takmer na 100 % a svoje zámery doložil prebiehajúcimi rokovaniami. Rozhodnutie vlády nepodporili len jej dvaja členovia.
Ministerka M. Machová pripomenula, že kritériá súťaže sa definovali už na zakladateľskom rezorte -- ministerstve hospodárstva. Podľa nich sa posudzovala cena, stratégia dlhodobého rozvoja Transpetrolu, medzinárodná reputácia investora, zhodnotenie zostávajúceho štátneho podielu a kapitálová sila uchádzača. V auguste boli všetkým šiestim záujemcom doručené pravidlá predkladania návrhov, v ktorých je ustanovenie, že navrhnutú kúpnu cenu treba stanoviť v hotovosti a budú sa brať do úvahy iba návrhy, ktoré sú z hľadiska kúpnej ceny definitívne. Zástupca privatizačného poradcu vlády, spoločnosti Deloitte & Touche -- ako potvrdil v liste jeho prezident Vladimír Masár-- sa 4. decembra zišiel s obidvoma uchádzačmi, ktorí predložili záväzné ponuky a na rokovaní v anglickom jazyku jasne uviedol, že vláda uprednostňuje cenu výhradne v peniazoch. Ministerka v súvislosti s ponukou Slovnaftu splatiť 20 mil. USD hodnotou zásobníkov uviedla, že zákon o privatizácii určuje ako porovnávacie kritérium cenu, a nie "bartrový obchod". Z privatizačného projektu ešte štátneho podniku Slovnaft pripomenula, že v ocenení zahŕňa v jeho majetku v hodnote 12,46 mld. korún aj zariadenia na ochranu štátnych hmotných rezerv, ktoré hradil štátny rozpočet a boli vyčlenené z Benzinolu. V hodnote 131 mil. Kčs pozostávali aj z troch nádrží, o ktorých sa v ponuke Slovnaftu hovorilo. Pritom vo svojom privatizačnom projekte sa Slovnaft zaviazal spravovať ich v trvalom a prevádzkyschopnom stave a zabezpečovať ich prevádzku v záujme Federálnych hmotných rezerv.
"Je veľmi jednoduché robiť obchody tak, že kúpim niečo za 5 Sk od štátu a o 5 rokov to predám štátu za 100 Sk," poznamenal minister hospodárstva Ľubomír Harach, podľa ktorého bude pre štát výhodnejšie v prípade potreby si zásobníky prenajať. "Nebolo by korektné brať túto ponuku do úvahy, ak sa nepovedalo všetkým záujemcom, že sa v súťaži budú zvažovať aj tankery."
Podľa Ľ. Haracha nebudú ohrozené zámery diverzifikovať dodávky ropy pre Slovnaft, lebo má technológie umožňujúce spracúvať aj arabskú i inú ropu a ropovod Adria je možné využívať obdivoma smermi. "Upozorňujem, že štátu zostane 51 % akcií v Transpetrole a jeho strategickým zámerom bude, aby mala rafinéria Slovnaft dostatok zdrojov ropy," dodal Ľ. Harach. Navyše podľa vyjadrenia Protimonopolného úradu, SR disponuje dostatočnou legislatívou proti zneužívaniu monopolného postavenia na trhu.
Zmluvu s Yukosom predpokladá vláda podpísať v druhej dekáde januára. Dovtedy sa musí vysporiadať predaj 13 čerpacích staníc a predať akcie VSŽ, ktoré má ešte Transpetrol. Rozdiel medzi nákladmi bude ďalším príjmom štátneho rozpočtu z tejto privatizácie.
Minister Ľ. Harach uviedol, že podpisu zmluvy by nemalo brániť ani predbežné opatrenie Okresného súdu v Humennom o zablokovaní akcií Transpetrolu, lebo ho Krajský súd v Prešove podľa jeho informácií už zrušil. Spor o vydanie 34 % akcií Transpetrolu spoločnosti C.S.I.-CD, ktoré získala v spornej exekúcii ešte v roku 1998, bude však pokračovať. A v prípade, že štát spor prehrá, kupujúceho odškodní.
Predseda Predstavenstva Slovnaftu Slavomír Hatina oznámil, že predstavenstvo spoločnosti rešpektuje rozhodnutie vlády a "nebude sa viac vyjadrovať k tomuto problému, pretože sme v predchádzajúcich dňoch vyčerpávajúco argumentovali náš názor na celú situáciu s poukazovaním na lepšiu výhodnosť našej ponuky."

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 01:10