StoryEditor

Temné kúty trhu

09.01.2002, 23:00

To, čo sa odohralo s akciami VSŽ, bola nehoráznosť. Nech ktokoľvek akokoľvek argumentuje legálnosťou a nech sa aj ukáže súlad so zákonmi a predpismi, pred očami verejnosti sa odohrala hra, v ktorej všetci, okrem jej scenáristov a režisérov, prehrávajú.
Podľa burzových pravidiel je burza oprávnená zastaviť obchodovanie, ak má dôvodné podozrenie z manipulácie kurzu cenného papiera, alebo ju zistí. To urobiť môže. Ale musí tak urobiť pri dôvodnom podozrení z porušenia všeobecne záväzných právnych predpisov alebo burzových pravidiel účastníkmi obchodu a ohrození záujmov účastníkov finančného trhu. A umelé stláčanie ceny akcií akcionárov poškodzuje. Burza tak neurobila hneď a stala sa rukojemníkom vlastného váhania -- neskoršie rozhodnutie by bolo priznaním chyby s vážnymi dôsledkami. Postup orgánov burzy skúma Úrad pre finančný trh.
Iné veci by však mali zaujímať politikov. Koaličná rada však so svojím stanoviskom čaká na rozhodnutie ÚFT. Ten vyvráti alebo potvrdí správnosť konania burzových orgánov, napríklad postoj k možnej manipulácii s cenou cenného papiera a dodržaniu cenového pásma. Rozhodne nebude hodnotiť také veci, ako skutočná naliehavosť predaja akcií VSŽ či podmienky zmluvy, ktorú Transpetrol ako podnik vo vlastníctve štátu uzavrel so Slovenskou sporiteľňou. Najmä, či je v zmluve cenová hranica, pod ktorú nemožno akcie predať. A osobitne by ich malo zaujímať, čo sa dialo po štvrtkovom súhlase ministra Haracha medzi Transpetrolom, Slovenskou sporiteľňou a burzou. Obchod sa neuzavrel ani vo štvrtok popoludní, ani v piatok ráno, ale až tri minúty po 14.00 hod.
Transpetrol v roku 2000 nakúpil akcie VSŽ s cieľom zabezpečiť vláde dostatočný vplyv na presadenie podmienok predaja jadra časti VSŽ americkej U.S. Steel. Štát stálo nemalé prostriedky, aby sa oživilo jadro železiarskeho komplexu a v druhom pláne aj zvyšok VSŽ. Išlo o udržanie výroby, zamestnanosti a exportnej potencie podniku. Ak by sa naplnilo, čo sa už formálne stalo -- predaj pätiny akcií finančným skupinám -- je dôvod obávať sa, že budúcnosť VSŽ je otázna. Kupci 21 percent v spojení s ďalšími akcionármi môžu získať 34 percent akcií i viac. Skôr ako pomalá návratnosť investícií láka vysoká hotovosť VSŽ -- v nej očakávaná 3,5-miliardová platba od U.S. Steel. Mimochodom, cena akcie VSŽ sa už zvýšila na 190 Sk, a to ju nepochybne ešte znižuje neistota vyplývajúca z ďalšieho vývoja.
Udalosti spred Vianoc ukázali, že verejný trh sám osebe ešte nie je zárukou transparentnosti. Tak, ako zákony samotné negarantujú právo a spravodlivosť. A o tom by mala mať koalícia jasno aj bez Úradu pre finančný trh.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:57