StoryEditor

Šaron sa neobáva vlády Hamasu

11.12.2001, 23:00
Autor:
TASRTASR

Izraelskí vojaci vo včerajších skorých ranných hodinách neďaleko predjordánskeho mesta Túl Karim zastrelili dvoch Palestínčanov. Informovali o tom izraelské zdroje. Palestínčania sa totiž snažili svojím automobilom preraziť cez blokádu cesty na západnom brehu Jordánu. Vojaci najprv vypálili výstražné výstrely, až potom začali strieľať do blížiaceho sa vozidla. Vrtuľníky armády židovského štátu predtým zaútočili na niekoľko budov palestínskej samosprávy na severe pásma Gazy. Pri útoku zničili sídlo palestínskej bezpečnosti v dedine Bajt Hanún. Podľa palestínskej bezpečnosti vypálili vrtuľníky najmenej päť rakiet aj na budovu elitnej jednotky palestínskeho lídra Jásira Arafata Force 17. Na objekt, ktorý bol v čase útoku pravdepodobne prázdny, dopadli aj dve rakety typu zem -- zem. Okrem toho sa podľa palestínskych zdrojov stali terčom útokov budovy v dedine Bajt Lahíja a utečenecký tábor Džabalíja.
Izraelský premiér Ariel Šaron si pritom nemyslí, že po prípadnom odchode predsedu palestínskej samosprávy Jásira Arafata do exilu prevezme vládu na palestínskych územiach radikálna organizácia Hamas. "Aj keby Hamas prišiel k moci, Hamas na verejnosti je lepší ako maskovaný Hamas," citoval izraelský rozhlas Šaronovo vyhlásenie pre izraelské noviny vychádzajúce v ruskom jazyku. Palestínska autonómia má od Arafata aj pragmatickejších vodcov, s ktorými môžeme rokovať, povedal predseda izraelskej vlády. Šaron sa netají svojím názorom, podľa ktorého Arafat nie je pre Izrael "partnerom pre mier". Šéfa izraelského kabinetu často obviňujú, že sa akciami izraelskej armády proti palestínskej autonómii aktívne snaží o Arafatov pád.
Arafat má "povinnosť" bojovať proti islamským aktivistom. Vyhlásil to včera v Jeruzaleme vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana. Solana sa včera stretol s izraelským premiérom Arielom Šaronom, americkým sprostredkovateľom generálom Anthonym Zinnim, ako aj samotným Arafatom. Izraelský minister zahraničných vecí Šimon Peres včera v Ríme zdôraznil, že predseda palestínskej samosprávy má ešte dostatok moci na zastavenie teroristických útokov na Izrael.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:35