StoryEditor

Bratislava dostane za voľby lanovku

02.12.2001, 23:00

Predpokladaný nezáujem o prvé voľby do regionálnych samospráv sa v sobotu potvrdil. Bohužiaľ. Predsedu VÚC zvolili len občania v Bratislavskom kraji, v ostatných siedmich bude o dva týždne druhé kolo volieb. Nízka informovanosť občanov podporujúca pocit o zbytočnosti ďalších volieb teda priniesla výsledky. O kandidátoch sa voliči v mnohých prípadoch dozvedeli až za plentou vo volebnej miestnosti a často väčšinu z nich ani nepoznali.
Svoje "ovocie" priniesla aj politizácia regionálnych volieb. Kde sú predvolebné vyhlásenia o voľbách nezávislých kandidátov a odborníkov? Napríklad v Trnavskom kraji sa do regionálneho parlamentu nedostal ani jeden nezávislý kandidát, v Banskobystrickom len jeden. Politické strany a miestami až zvrátené koalície sa dokonale pobili o miesta v regionálnych parlamentoch. Nezávislí kandidáti najviac utrpeli diskriminačným vylúčením elektronických médií ako nosičov predvolebnej kampane. Na druhej strane, už dlho sa sťažovali práve na nedostatok finančných prostriedkov na plnohodnotnú prezentáciu. V niektorých prípadoch sa pre spomenutý nezáujem nebolo ani veľmi komu prezentovať...
Slovenský občan môže naozaj už len veriť, že reforma neponesie donekonečna punc nevyspytateľnosti a korigovania minimálne sporných riešení. Minister vnútra Ivan Šimko vytiahol dlho očakávaný predvolebný tromf premiérovej SDKÚ -- rušenie okresných úradov -- niekoľko dní pred voľbami. Hoci nie je vo funkcii celé volebné obdobie, asi si už stihol všimnúť, že toto rozhodnutie malo po prvé, padnúť už dávno, po druhé, je v súčasnom stave čakania na nové voľby absolútne nepriechodné. Po tretie, vyžadovalo by množstvo zmien, na ktoré by naši politickí predstavitelia potrebovali večnosť. A po štvrté, tiež si asi všimol, že koalícia už o tomto bode nie je do konca funkčného obdobia ochotná rokovať. Zatvrdnuté okresné štruktúry teda zatvrdnutými ostanú a regionálne sa im akosi príliš podobajú.
Nový bratislavský župan Ľubo Roman nezakrýval pred kamerami domovskej televízie svoju radosť z víťazstva. Dúfajme, že jeho prvý plán, na ktorý sa rozhodol získať peniaze, bol len výsledkom povolebnej eufórie. Tá väčšinou odznie rýchlo. Roman sa totiž rozhodol postaviť lanovku vedúcu z hradného kopca do Petržalky. Vraj to tak majú aj v iných metropolách a japonskí turisti budú mať čo fotiť. Nuž, novému a zatiaľ jedinému županovi rozhodne sarkazmus nechýba. Azda to sarkazmus bol. Podobné vtipné vyhlásenia totiž rozdáva od začiatku svojej volebnej kampane.
Na Slovensku si ľahostajne zvykáme na voľbu menšieho zla a politiku začarovaných kruhov. Reforma verejnej správy sa z malých začarovaných kruhov, podobných tomu volebnému, skladá už od začiatku. Odborníci tvrdia, že ľudia sa budú o regionálne štruktúry logicky viac zaujímať až vtedy, keď zistia, načo vlastne sú. Do tých čias bude musieť Slovensko opäť vydržať s tým, čo má, a uspokojiť sa s tým, čo zariadili informovanejší a voliaci obyvatelia. Lebo po voľbách je na náreky neskoro. Ako vždy.

____________________________________________
Priebeh a výsledky prvých regionálnych volieb nenapĺňajú nádejou na krajšie zajtrajšky. Vyzerá to tak, že politické strany len získali ďalšiu úroveň v hre o moc. Komunálne voľby väčšinou nespejú k rovnakým výsledkom ako parlamentné. Ak by rovnaká teória platila pre regionálne voľby, možno by to bolo lepšie. Stačí detailnejší pohľad napríklad na výsledky v Trenčianskom kraji.
----------------------------------------------------------------------------------

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:43