StoryEditor

Zlato v ČR prestáva byť devízovou hodnotou

18.12.2001, 23:00

Transformácia ekonomík je sprevádzaná uvoľňovaním devízového režimu. Významný medzník nastal na jeseň 1995, keď v SR aj ČR prijali nový devízový zákon. Odvtedy sa v ČR prostredníctvom nariadení centrálnej banky urobili kroky na ďalšie uvoľnenie devízových obmedzení (investovanie v zahraničí, zánik transferovej povinnosti, možnosť zakladať si účty v zahraničí). Najnovšia úprava devízového zákona prijatá v Parlamente ČR prinesie ďalšie uvoľnenie devízového režimu a zrušenie niektorých kontrolných mechanizmov. Má byť účinný od januára 2002.
Obmedzenie pre cudzincov pri investovaní do českých nehnuteľností sa nezrušilo. Pretože EÚ aj pri týchto investíciách vyžaduje liberalizáciu, ČR požiadala EÚ o prechodné obdobie do konca roka 2005. Určité uvoľnenie nastane onedlho, lebo cudzím právnickým osobám, ktoré v ČR majú organizačnú zložku a podnikajú podľa Obchodného zákonníka, sa umožní nákup nehnuteľností okrem pozemkov zaradených do poľnohospodárskeho pôdneho fondu a pozemkov určených na plnenie funkcie lesa. Táto požiadavka vyplýva aj z režimu vzájomnej ochrany investícií, ktoré má ČR uzavreté so 61 štátmi.
Zlato sa vypúšťa z definície devízových hodnôt, lebo stráca vo svete aj v ČR devízový význam. Aj v zákone o ČNB sa ingerencia na trhu so zlatom ruší. Definícia v zákone, podľa ktorej devízovou hodnotou sú svetovo obchodovateľné odliatky zlata, spôsobovala problémy. Definícia obchodu s devízovými hodnotami sa dopĺňa o sprostredkovanie obchodov v zahraničí. Reaguje sa tak na činnosť osôb bez devízovej licencie, ktoré ponúkajú zhodnotenie devízových hodnôt v zahraničí.

Devízové regulatívy sa nahradia všeobecnými
Definícia priamej investície na devízové účely sa rozširuje o finančný úver spojený s dohodou o výkone účinného vplyvu pri riadení podniku. Aj keď na českých hraniciach colné orgány nesledovali vývoz a dovoz hotovosti, príslušné ustanovenie devízového zákona bolo zrušené. Od roku 1996 boli zavedené a sprísnili sa opatrenia z hľadiska ochrany proti legalizácii výnosov z trestnej činnosti, tie platia aj pre pohyb veľkých súm cez hranice. ČNB vedie zoznam devízových miest a im udelených devízových licencií a umožní k nim diaľkový prístup (internetom). Obchody s devízovými hodnotami budú smieť naďalej vykonávať devízové miesta na základe devízovej licencie. V ČR sa pripravuje zákon o platobnom styku, ktorý umožní, aby platobný styk (vnútroštátny aj zahraničný) sprostredkúvali aj iné osoby ako bankové subjekty, ktoré získajú licenciu ČNB. Potom tieto osoby už nebudú potrebovať devízovú licenciu. Ani investičné spoločnosti už nebudú potrebovať devízovú licenciu. ČNB vydá vyhlášku, ktorou sa stanovia podrobnosti pre žiadosť a spôsobilosť z hľadiska kapitálového vybavenia pre devízovú licenciu. Českí občania v cudzine si už môžu zakladať účty bez obmedzenia.
Platí oznamovacia povinnosť pre devízové hodnoty českých subjektov umiestnené v zahraničí, tá sa dopĺňa a spresňuje. Očakáva sa, že vyhláškou sa zavedie pre vklady vo výške nad 500-tisíc Kč. Ustanovujú sa povinnosti pre SCP oznamovať údaje o zahraničných držiteľoch cenných papierov. Úplne sa zruší transferová povinnosť. Ruší sa tiež zákaz platenia za stávky do zahraničia, lebo to odporuje princípu EÚ uplatňovať obmedzenie platieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:25