StoryEditor

Podniky a trhy krátko

11.12.2001, 23:00

ASV Agronova, s. r. o., Bratislava zaoberajúca sa predajom poľnohospodárskej techniky v budúcom roku rozšíri svoje podnikateľské aktivity o recykláciu fliaš z polyeteléntereftalátu (PET), ktoré tvoria podstatnú časť tuhého komunálneho odpadu. Ako informoval riaditeľ spoločnosti Miloš Fukas, spoločnosť pôsobí v oblasti ochrany životného prostredia a recyklácie, pričom spolupracuje s Výskumným ústavom spracovania a aplikácie plastických látok (VÚSAPL) v Nitre.
Vojenské lesy a majetky (VLM) SR, š. p., Pliešovce predpokladajú v tomto roku celkový objem tržieb na úrovni 470 mil. Sk, čo by znamenalo medziročný nárast o 5 percent. Tržby za drevo by si mali udržať úroveň z minulého roka a budú tak predstavovať asi 346 mil. Sk. Za desať mesiacov dosiahol štátny podnik tržby v objeme 413 mil. Sk, z toho tržby za drevo boli na úrovni 305 mil. Sk.
Vyše 400 tis. áut Škoda Fabia dodala Škoda Auto, a. s., Mladá Boleslav za dva roky od uvedenia tohto osobného automobilu. Na Slovensku drží Fabia primát ako najžiadanejšie vozidlo vo svojej kategórii. Za jedenásť mesiacov roku 2001 na Slovensku predali spolu vyše 17 tis. Fabií, z toho bolo 5 305 modelu kombi a 2 076 sedanov.
Výstavbu haly na výrobu a predmontáž kabeláží pre automatické práčky spoločnosti AŽD W Poprad, s. r. o., v bezprostrednom susedstve výrobného areálu firmy Whirlpool v Poprade slávnostne ukončia v sobotu. Dlhodobý kontrakt s firmou AŽD Praha, s. r. o., ktorý zahŕňa aj výstavbu novej haly, podpísala spoločnosť Whirlpool Europe v rámci projektu na priblíženie dodávateľov k hlavnému výrobnému závodu Whirlpool Slovakia v Poprade začiatkom roka.
Hewlett-Packard (HP) Slovakia, s. r. o., Bratislava dosiahla vo finančnom roku 2001 obrat 29,2 mil. USD, čo predstavovalo 45-percentný medziročný nárast. Na budúci rok plánuje HP Slovakia nárast obratu o 50 %, čomu zodpovedá hodnota 43,8 mil. USD.
Poľský telekomunikačný a energetický konglomerát Elektrim v utorok pripustil možnosť úverového defaultu. Svoje dlhopisy nebude schopný splatiť v prípade, že sa väčšina jeho veriteľov v decembri rozhodne uplatniť právo spätného odpredaja. Neschopnosť uhradiť tieto záväzky s najväčšou pravdepodobnosťou privedie Elektrim do bankrotu. Držitelia dlhopisov v hodnote 438,9 mil. eur majú právo na ich spätný odpredaj za 488 mil. eur vrátane úrokov. Elektrim v roku 1999 emitoval dlhopisy v hodnote 440 mil. eur.
V Martinských strojárňach, a. s., Martin by malo od februára po hromadnom prepúšťaní zostať pracovať 50 ľudí. Pred ohlásením hromadného prepúšťania v júni v nich pracovalo 1 316 pracovníkov. K 1. decembru zamestnávali strojárne ešte 265 zamestnancov, ktorí dostanú výpovede k 31. januáru.
Mliekareň Milsy, a. s., Bánovce nad Bebravou plánuje ukončiť rok s čistým ziskom 14,9 mil. Sk. Tržby za vlastné výrobky a služby spoločnosti by mali podľa plánu podniku vzrásť z vlaňajších 522,8 mil. Sk na tohtoročných 555 mil. Sk. Výroba tovaru by sa mala medziročne zvýšiť o 2,6 mil. Sk a vo finančnom vyjadrení by mala do konca roka dosiahnuť 480 mil. Sk.
Siemens, s. r. o., predal v uplynulom obchodnom roku, ktorý sa skončil 30. septembra, 15 tis. bezdrôtových telefónov. Stal sa tak s viac než 40-percentným podielom najvýznamnejšou spoločnosťou na Slovensku v tomto segmente.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 06:29