StoryEditor

Schválený rozpočet testuje realizmus rezortov

Štvrtkové parlamentné "áno" návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok znamenalo spokojnosť vládnej koalície ako celku. HN zisťovali, ako na čísla v tomto zákone reagujú rezorty.

Školstvo. Podľa schváleného štátneho rozpočtu na rok 2002 dostanú vysoké školy (VŠ) v budúcom roku vyše 7,455 mld. Sk, čo je o 1,262 mld. Sk viac, než mali k dispozícii v tomto roku. Podľa slov ministra školstva Milana Ftáčnika tým Ministerstvo školstva SR dosiahlo dlhodobý cieľ každoročne zvyšovať rozpočet pre VŠ o sumu, ktorá predstavuje minimálne 0,1 % HDP. Keďže sa poslanci NR SR pri záverečnom hlasovaní rozhodli zvýšiť rozpočet školstva, mala by suma vyčlenená pre VŠ v budúcom roku dosiahnuť 0,71 % HDP. Finančnými prostriedkami, o ktoré sa rozpočet pre VŠ zvýši, by sa mali riešiť dosahy zákona o verejnej službe, rozvojové programy VŠ, rozšírenie doktorandského štúdia, ako aj reforma VŠ. Rozpočet krajských úradov (KÚ) by v roku 2002 mal byť o vyše 4,9 mld. Sk vyšší než tohtoročný rozpočet, takže základné a stredné školy a školské zariadenia by mali v budúcom roku dostať takmer 31, 38 mld. Sk.

Vnútro. Ako pre HN povedal zástupca generálneho riaditeľa všeobecnej sekcie MV SR Stanislav Solčanský, schválený štátny rozpočet ministerstva vnútra na budúci rok zabezpečuje najnevyhnutnejšie potreby na zabezpečenie chodu polície na budúci rok. "Vzhľadom na pridelené prostriedky boli prijaté priority na zabezpečenie ochrany hraníc a vytvorenie primeraných podmienok pre príslušníkov policajného zboru a občianskych zamestnancov," dodal. V porovnaní s rozpočtom na rok 2001 dostal rezort vnútra viac prostriedkov, čo sa okrem iného dotkne odmeňovania príslušníkov Policajného zboru.

Spravodlivosť. Minister spravodlivosti Ján Čarnogurský pre HN v tejto súvislosti povedal: "Samozrejme, že by som si pre rezort spravodlivosti želal viac finančných prostriedkov. Ale som realista a ešte vyššie dane obyvateľom Slovenska neželám, takže použitie pridelených peňazí budeme musieť zvažovať ešte dôkladnejšie než minulý rok".

Zdravotníctvo. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR bude so štátnym rozpočtom na rok 2002 spokojné, ak bude v textovej časti uvedené, že rezort dostane 10 % zo spotrebnej dane z predaja tabaku a tabakových výrobkov (t. j. asi 1 mld. Sk) a zvýšenie o 384,7 mld. sa zapracuje ako zvýšenie rezortného rozpočtu. Vtedy by sa naplnil pôvodný prísľub vlády o zvýšení zdrojov do systému zdravotného poistenia na rok 2002 o 3 mld. Sk. Ďalšou podmienkou spokojnosti MZ je, aby sa do rozpočtu Fondu národného majetku na rok 2002 okrem finančných prostriedkov schválených uznesením vlády č. 502/2001 zahrnulo aj zvýšenie o 2,5 mld. Sk na oddlženie, ktoré sa tento rok neuskutočnilo.

Životné prostredie. Minister životného prostredia Lázsló Miklós vyjadril spokojnosť so schválenou podobou rozpočtovej kapitoly jeho rezortu. Rozpočet je na rovnakej úrovni ako na tento rok, čo Miklós považuje za jeho pozitívum. Rozpočet na rok 2001 sa oproti predchádzajúcemu roku zvýšil o 21,9 % na 1,1575 mld. Sk. Mimoriadne ho teší to, že vláda a potom aj parlament schválili 2 mld. Sk z privatizácie na riešenie problému starých environmentálnych záťaží, predovšetkým skládok. Súčasťou rozpočtovej kapitoly bude aj takmer 1 mld. Sk z poplatkov a pokút, ktoré boli dosiaľ príjmom Štátneho fondu životného prostredia. Určité sklamanie Miklós vyjadril nad tým, že poslanci neschválili výdavky na vybudovanie povodňového varovného systému.

Obrana. Celkový objem výdavkov rozpočtovej kapitoly Ministerstva obrany SR predstavuje 1,89 percenta z HDP, čo je v súlade s uznesením vlády SR z októbra tohto roka, s koncepčným dokumentom Ozbrojené sily SR model 2010, ako aj s Dlhodobým plánom štruktúry a rozvoja ozbrojených síl SR. Poslanci parlamentu schválili v rozpočtovej kapitole rezortu príjmy v objeme 200 mil. Sk, výdavky vo výške 19,9 mld. Sk, z toho kapitálové výdavky sú rozpočtované vo výške 300 mil. korún.

Zahraničie. V budúcoročnom rozpočte pre Ministerstvo zahraničných vecí SR sú znížené kapitálové výdavky o 66 mil. Sk a bežné výdavky na tovary a služby o 13 miliónov. Rezort diplomacie pokladá preto za nevyhnutné v roku 2002 v maximálnej miere využívať možnosť zvýšenia rozpočtu na tieto výdavky predajom nehnuteľného majetku, ktorý má vo svojej správe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:41