StoryEditor

Prešovský Kronospan už má certifikovanú celú produkciu

01.12.2004, 23:00
Prešovská drevospracovateľská firma Kronospan môže používať certifikát FSC na všetky svoje výrobky.

Prešovská drevospracovateľská firma Kronospan môže používať certifikát FSC na všetky svoje výrobky. Vydavateľ tohto certifikátu, Forest Stewardship Council, je medzinárodná nezisková organizácia, ktorú založili v roku 1993. Jej certifikát zákazníkovi zaručuje, že produkt je vyrobený z dreva, resp. obsahuje drevo z lesa, ktorý sa pestuje environmentálne správnym, sociálne únosným a ekonomicky výnosným spôsobom. Splnením podmienok FSC tak prešovský výrobca môže uspokojovať aj zákazníkov, ktorí pri nákupe zohľadňujú environmentálnu stránku výrobkov.
Prvý FSC certifikát Kronospan získal už v roku 2001 na lepené veľkoplošné dosky z bukového dreva. "O rok neskôr sme ho rozšírili o ďalšie dreviny -- dub, čerešňu, javor a jaseň. Postupne nasledovala certifikácia ďalších výrobkov, takže teraz už môžeme používať označenie FSC na všetky naše výrobky," vysvetľuje konateľ spoločnosti Dušan Šneider.
Riaditeľ predaja Kronospanu Miloš Pachta doplnil, že od roku 2002, keď začali prvý certifikát reálne používať, sa výroba na linke veľkoplošných dosiek zvýšila o 50 percent. Vzrástol aj počet zamestnancov, z pôvodných 15 na súčasných približne 70. "Momentálne máme vykontrahovaný tovar na celú kapacity tejto linky. Dokonca sa dostávame do situácií, že nemáme dostatok certifikovaného vstupného materiálu," hovorí Pachta.
Konzultant pre FSC certifikáciu Michal Žák ocenil, že Kronospan ako dôležitý odberateľ v regióne východného Slovenska vytvára tlak na svojich dodávateľov, aby surovinu spracúvali podľa princípov FSC. "Kronospan vyrába finálny produkt, preto je unikátnym príkladom uzavretia cyklu spracovania dreva na regionálnej úrovni. Vo finálnom produkte ostáva maximálna pridaná hodnota vrátane morálneho, ekonomického, sociálneho a environmentálneho aspektu na Slovensku," zdôrazňuje Žák.
Certifikáciu Kronospanu vykonala organizácia Soil Association, ktorá je akreditovaná vo Forest Stewardship Council. Konzultácie v prípravnom procese poskytovala firma Scottish Woodlands Slovakia.

O tretinu vyššie mzdy ako celoslovenský priemer
Prešovský Kronospan je súčasťou nadnárodnej skupiny Kronospan, ktorá patrí medzi významných svetových producentov aglomerovaných výrobkov na báze dreva. Nosným programom spoločnosti na Slovensku je výroba laminátových podláh, surových a laminovaných drevotrieskových dosák, obkladových panelov a lepených veľkoplošných dosák. Kronospan v Prešove zamestnáva viac ako 400 ľudí. Ich priemerná mzda je približne o 30 percent vyššia v porovnaní s priemernou mzdou na Slovensku a približne o 40 percent vyššia v porovnaní s priemernou mzdou v regióne. Doterajšie investície do modernizácie technológií a ochrany životného prostredia presiahli dve miliardy korún.


Certifikácia zahŕňa celú sieť spracovateľov
Forest Stewardship Council vznikol ako reakcia na obavy verejnosti z odlesnenia Zeme a potrebu dôveryhodného systému značenia lesov. Certifikát môže získať iba ten les, ktorý sa spravuje environmentálne správnym, sociálne prospešným a ekonomicky výnosným spôsobom. Systém certifikácie zahŕňa celú sieť spracovávateľov, ktorou rezivo prechádza, čiže od lesného hospodárstva až po koncového používateľa. Monitoruje sa cez fakturačný proces. Kód sprevádzajúci materiál v celom reťazci potvrdzuje, že výrobok skutočne spĺňa požiadavky FSC. Do júna 2004 bolo podľa princípov FSC certifikovaných vyše 43 miliónov hektárov lesov vo viac ako šesťdesiatich krajinách. Na Slovensku majú certifikát FSC aj Lesy SR, konkrétne odštepný závod v Prešove, a Gemerské regionálne združenie vlastníkov neštátnych lesov. Vo fáze prípravy na certifikáciu sa nachádzajú aj Únia diecéznych lesov Slovenska a odštepné závody Lesov SR v Trenčíne a Považskej Bystrici. Významnými podporovateľmi certifikácie FSC sú mimovládne organizácie ako WWF, Greenpeace, Priatelia Zeme a Woodland Trust, ale napríklad aj Svetová banka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:03