StoryEditor

Na Slovensku stále dominuje neživotné poistenie

03.09.2004, 00:00
Poisťovne na Slovensku získali za polrok od klientov o pätnásť percent viac peňazí ako pred rokom. Zodpovednostné poistenie áut ťahalo celý segment nahor. Celkové predpísané poistné za poistenie automobilov vzrástlo až o pätinu. Dôvodom takéhoto trendu bolo opätovné zvýšenie povinného poistenia áut na tento rok približne o tridsať percent.

Poisťovne na Slovensku získali za polrok od klientov o pätnásť percent viac peňazí ako pred rokom. "Naďalej u nás dominuje neživotné poistenie," povedal generálny tajomník Slovenskej asociácie poisťovní Vladimír Rančík. Toto odvetvie, pod ktoré patrí aj povinné zmluvné poistenie vozidiel, malo takmer dvojtretinový podiel na predpísanom poistnom. To predstavuje platby, ktoré mali poisťovne prijať od poistencov za polrok.
Práve zodpovednostné poistenie áut ťahalo celý segment nahor. Celkové predpísané poistné za poistenie automobilov vzrástlo až o pätinu. Dôvodom takéhoto trendu bolo opätovné zvýšenie povinného poistenia áut na tento rok približne o tridsať percent.
Poisťovne a únia
Májový vstup sa odrazil aj na finančných inštitúciách. Zmenou prešla aj Slovenská kancelária poisťovateľov. Tá teraz pôsobí ako garančný fond pre celé územie únie. "Znamená to, že ak sa nášmu občanovi stane škoda kdekoľvek v rámci únie a za škodu zodpovedá nepoistený motorista, takéto škody sa vybavujú v mieste trvalého bydliska poškodeného," vysvetľuje výkonný riaditeľ organizácie Imrich Fekete. V súčasnosti kancelária zaznamenala sedemdesiat prípadov, keď sa škoda stala v zahraničí a občan si nárok uplatnil u zástupcu zahraničnej poisťovne na Slovensku. Ako dodal, vyskytol sa zatiaľ len jeden, keď nepoistené auto spôsobilo v zahraničí škodu nášmu motoristovi.
Povodne stoja miliardu
Predbežné celkové škody pri tohtoročných povodniach na východe Slovenska odhadujú poisťovne približne na jednu miliardu korún. Spoločnosti z toho uhradia len dvesto miliónov korún. Veľa objektov totiž nebolo poistených. "To dokazuje, že ľudia dostatočne nevyužívajú poistenie a existuje stále priestor na rast v tejto oblasti," myslí si viceprezident asociácie Juraj Lelkes. Táto udalosť by nemala mať vplyv na hospodárske výsledky jednotlivých poisťovní. Podľa Rančíka to nie sú veľmi vysoké sumy. Ako dodal, do určitej miery budú škody nahrádzať aj zaisťovne, teda poisťovne poisťovní.
Dôchodková reforma podporí trh
Do konca roka asociácia neočakáva významné zmeny na trhu. Obrat nastane pravdepodobne až v budúcom. Poisťovne totiž očakávajú, že vytvorenie trojpilierového systému napomôže aj produktom životného poistenia. "Informačná kampaň, ktorá sa v rámci dôchodkových správcovských spoločností začne o niekoľko týždňov, podnieti záujem aj o životné poistenia," konštatuje viceprezident asociácie poisťovní Roman Holček.
Citlivým miestom na trhu je zvyšujúca sa cena povinného zmluvného poistenia automobilov. Sadzby sa na tento rok zvyšovali približne o tretinu. Lelkes však neočakáva takýto razantný nárast aj v budúcoročných sadzbách. "Poisťovne sa teraz budú skôr snažiť diferencovať produkty a týmto pritiahnuť klientov," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 01:39