StoryEditor

Rolling Stones boli silnejší ako búrka

29.07.2003, 00:00

Ahoj Praha, ahoj Čechy, zaznelo v nedeľu večer na Letenskej pláni v Prahe. Mick Jagger, nestarnúca hviezda britskej rockovej skupiny Rolling Stones, tak deň po oslave svojej šesťdesiatky pozdravil desiatky tisíc búrkou premočených fanúšikov.
Podľa odhadov prišlo na štvrtý pražský koncert Rolling Stones okolo osemdesiattisíc ľudí viacerých generácií. Okrem češtiny bolo najčastejšie počuť slovenčinu, na koncert prišli aj početné skupiny divákov z Poľska a Nemecka.
Paralelu medzi prudkou letnou búrkou, ktorá pokropila divákov tesne pred príchodom Rolling Stones na pódium, a výkonmi štyri desaťročia nestarnúcej kapely zaznamenali aj viaceré české médiá.
Porazili prírodu. Rocková búrka skupiny Rolling Stones bola oveľa silnejšia než tá na oblohe. Dokázali vyvolať búrku nadšenia a jasania. Príroda len obstarala predohru pre rockovú show, napísal denník Mladá fronta Dnes.
Prvé tóny piesne Brown Sugar, s ktorou hviezdy večera nastúpili s 20-minútovým meškaním, búrku rozohnali. Posledné blesky iba dokresľovali svetelnú šou na pódiu, poznamenal denník Lidové noviny.
Po lotyšskej predkapele Brainstorm a českom Olympicu uviedol Rolling Stones na pódium nečakane bývalý český prezident Václav Havel, ktorý je dlhoročným priateľom skupiny a najmä jej frontmana Micka Jaggera.
Český exprezident pripomenul, že pred vyše trinástimi rokmi sa o konci komunistickej totality rozhodovalo aj na Letenskej pláni a Rolling Stones označil za poslov slobody.
"Pred trinásť a pol rokom sa tu lámali naše moderné dejiny a o niekoľko málo mesiacov neskôr sa stalo niečo, čo bolo dlhé desaťročia predtým nemysliteľné. Z hviezdneho neba sa zniesla kapela Rolling Stones," povedal Havel pred jasajúcim davom na Letenskej pláni.
Po úvodnej skladbe Brown Sugar nasledovala v Prahe pieseň Start Me Up. Ťažisko koncertu Rolling Stones predstavovala tvorba 60. a 70. rokov. Medzi najnovšie patrila skladba Don´t Stop z albumu 40 Licks.
Dlho očakávaný rockový koncert Rolling Stones na Letenskej pláni v Prahe sa v nedeľu večer zaobišiel bez incidentov. Popoludní a večer lekári a zdravotníci poskytli pomoc asi dvesto fanúšikom, ktorých v teplom počasí postihla nevoľnosť a iba v niekoľkých prípadoch bol nutný prevoz do nemocnice. Policajti, ktorí dozerali na poriadok počas koncertu Rolling Stones, zadržali jedného celoštátne hľadaného človeka.
"Na koncert sa vydalo veľa ľudí strednej generácie. Z ich správania sa je jasné, že prišli na koncert -- nie za výtržnosťami ani bitkami," komentoval bezproblémový priebeh koncertu hovorca pražskej policajnej správy Ladislav Bernášek. Megakoncert spôsobil v Prahe problémy v doprave, ale iba na niekoľko hodín.
Napriek veľkému záujmu sa vstupenky na koncert -- dokonca aj najlacnejšie za tisíc českých korún -- predávali ešte tesne pred začiatkom vystúpenia.
Desiatky šikovných divákov sa na koncert dostali bez platenia dierou v plote. Iní mali smolu a poslednou možnosťou bolo kúpiť si takmer dvojnásobne predraženú vstupenku od priekupníkov za sto eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:31