StoryEditor

Aj napriek zisku RIF nevyplatí dividendy

12.07.2002, 00:00
Na včerajšom riadnom valnom zhromaždení Reštitučného investičného fondu (RIF) akcionári schválili výročnú správu spoločnosti, účtovnú závierku, ako aj návrh na rozdelenie zisku. Predmetom valného zhromaždenia bola aj správa dozornej rady spoločnosti k riadnej účtovnej závierke a k návrhu na rozdelenie zisku za minulý rok, ako aj stanovisko audítora k riadnej účtovnej závierke a výročnej správe za predchádzajúci rok. Akcionári boli taktiež informovaní o obchodnom pláne na rok 2002.
RIF dosiahol za minulý rok kladný hospodársky výsledok v objeme 284,133 mil. Sk. Na valnom zhromaždení odzneli dva návrhy na rozdelenie zisku. Návrh, ktorý predložilo predstavenstvo spoločnosti, bolo vyčleniť desať percent zisku - teda 28,413 mil. Sk - do rezervného fondu a zvyšných 255,719 mil. Sk sa malo ponechať ako nerozdelený zisk. Za tento návrh hlasovalo 99,393 % prítomných. Akcionári nepodporili návrh minoritného akcionára, aby sa 90 % zisku rozdelilo na dividendách.

"Hlavným dôvodom je to, že budúci rok spoločnosť pravdepodobne vykáže pomerne vysokú účtovnú stratu. Reálne k strate nedôjde, keďže určitá strata mala byť preúčtovaná už skôr," uviedol hovorca skupiny J α T, ktorá patrí do konzorcia ovládajúceho takmer 37-percentný podiel akcií, Maroš Sýkora.

"Ak rozdelíme dividendy v súčasnosti, tak v momente premeny RIF na otvorený podielový fond bude o to nižšia hodnota NAV (čistá hodnota aktív). Naším cieľom je čo najvyšší ukazovateľ NAV," uviedol pre HN Boris Procik, predseda Predstavenstva J α T Asset Management. Čistá hodnota majetku investičného fondu predstavovala k ultimu roka takmer 3,196 mld. Sk a pri 2,187 mil. akcií v obehu pripadalo na jednu akciu 1 461 Sk čistej hodnoty majetku. V majetku fondu boli ku koncu decembra cenné papiere v celkovej hodnote 1,257 mld. Sk, z čoho viac ako 65 % tvorili akcie.

V tomto roku sa spoločnosť chce koncentrovať na zladenie majetku fondu v súlade so zákonom o kolektívnom investovaní a otvoriť fond. "Naším cieľom je premena RIF na otvorený podielový fond už ku koncu tohto roku. Závisí to však od viacerých skutočností, ktoré nevieme ovplyvniť," dodal Procik. Ide napríklad o čas trvania rozhodnutia Úradu pre finančný trh, zápis do obchodného registra a do katastra nehnuteľností. Najväčšie riziko je však v ocenení akcií Slovenských elektrární, ktoré tvoria podstatnú časť portfólia reštitučného fondu. V RIF je evidovaná ako pohľadávka voči Fondu národného majetku. Riziká spočívajú v cene a v čase, kedy bude FNM ochotné túto pohľadávku vyrovnať.

Takmer 37-percentný podiel v RIF kontroluje konzorcium firiem J α T Banka, a. s., a Prvá penzijná, správcovská spoločnosť. Fondu národného majetku ostal v reštitučnom fonde podiel vo výške 13,63 % akcií, Slovenský pozemkový fond vlastní 5,65 %. RIF by sa mal do jedného roka pretransformovať na otvorený podielový fond, ktorého správou akcionári v marci poverili spoločnosť J α T Asset Management, správcovskú spoločnosť, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 19:30