StoryEditor

Šíiti odmietli odklad volieb

28.11.2004, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Možnosť odkladu parlamentných volieb v Iraku odmietla vláda premiéra Ajáda Alávího, ústredná volebná komisia, miestne šíitské strany a tiež Spojené štáty. Na posunutie hlasovania plánovaného na 30. januára o pol roka neskôr vyzvalo v piatok 17 prevažne sunnitských strán. Informovali o tom svetové agentúry. Premiérov hovorca Sajr Nagíb pripomenul, že dočasná ústava krajiny i rezolúcie Rady bezpečnosti OSN výslovne stanovili konanie volieb na koniec januára.
V reakcii na piatkovú petíciu včera totiž 42 prevažne šíitských strán varovalo, že by odklad bol nelegálny a tvrdilo, že o termíne volieb sa nemá vyjednávať. Včerajšie vyhlásenie podporilo najvýznamnejšie Najvyššie zhromaždenie islamskej revolúcie v Iraku (SCIRI) a tiež zástupcovia turkménskej menšiny. Vodca SCIRI Abdal Azíz Hakím oznámil, že by to "znamenalo, že teroristom sa podarilo dosiahnuť jeden zo svojich hlavných cieľov".
Proti odkladu sa vyslovil tiež americký veľvyslanec v Iraku John Negroponte. Podľa neho by bezpečnostná situácia v krajine nemala brániť ich konaniu v stanovenom termíne. "Myslíme si, že bezpečnostná situácia bude taká, aby sa voľby mohli konať, ako je plánované," povedal Negroponte počas nečakanej návštevy Fallúdže, ktorú sa americkým a irackým silám podarilo v minulých dňoch dobyť z rúk povstalcov.
Iniciátori odloženia volieb, ku ktorým sa pripojili dve najvýznamnejšie kurdské politické organizácie a rovnako hnutie bývalého kandidáta na prezidenta, sunnitu Adnána Pašašího, vyjadrili presvedčenie, že január nebude pre voľby vhodný. Poukázali na pokračovanie násilností, ktoré vraj obmedzia voličskú účasť a na nepripravenosť úradov, ktoré podľa nich nie sú schopní zaistiť regulárne demokratické voľby. Alávího hovorca vyhlásil, že premiér nie je presvedčený o tom, že by odklad volieb zaistil väčšiu účasť voličov. Rovnako dodal, že prípravy volieb sú už dosť ďaleko a že volebná komisia vládu uistila, že bude pripravená.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:39