StoryEditor

Elektrárne ako celok asi sprivatizovať nepôjde

11.02.2003, 23:00

Predať Slovenské elektrárne ako celok bude zrejme problematické. Podnik bude preto potrebné majetkovo reštrukturalizovať a zaoberať sa alternatívnymi riešeniami pre jadrové elektrárne. Na včerajšej konferencii o slovenskej energetike, ktorú usporiadala Nadácia F. A. Hayeka, to povedal minister financií Ivan Mikloš.
Prikláňa sa k rýchlemu riešeniu. "Elektrárne treba privatizovať tak rýchlo, ako je len možné, myslím si, že privatizácia bude trvať zhruba ešte rok, aj keby bolo dobre, aby to bolo skôr," povedal Mikloš.
Nevylúčil ani možnosť riešiť jadrové zdroje formou prenájmu. "Treba zvážiť všetky možnosti, určite sem patrí poskytnutie majetku jadrových elektrární na lízing," potvrdil pre HN.
Predchádzajúca vládna koalícia zaviedla pre privatizáciu energetiky obmedzenie v podobe § 10 v zákone o veľkej privatizácii. Privatizovať tak možno iba 49-percentné podiely. V terajšej koalícii podľa Mikloša prevažuje názor, že toto ustanovenie treba pre energetické aktíva zrušiť, proti je KDH. "Toto obmedzenie je nezmyselné, ak chceme získať významných investorov," povedal Mikloš. Ministerstvo hospodárstva vypracúva na podnet KDH analýzu, ktorá má odpovedať na otázku, či je pre štát výhodnejšie predať majoritu alebo profitovať z dividend. Aj tento problém podľa Mikloša komplikuje proces privatizácie. Ako dodal, predať majoritu v elektrárňach je potrebné aj na získanie zdrojov na dôchodkovú reformu.
Na včerajšom valnom zhromaždení elektrární došlo k personálnym zmenám v orgánoch. Predsedom dozornej rady sa stal poradca ministra hospodárstva Henrich Herceg a členom predstavenstva viceprezident FNM Daniel Végh.
Ako informovala agentúra TASR, záujem o privatizáciu elektrární stratil jeden investor, ich okruh sa tak zúžil na sedem. "Od podania predbežných ponúk v septembri prešiel určitý čas, počas ktorého sa mohli zmeniť zámery investorov," konštatoval člen Výkonného výboru FNM Vladimír Dvořáček. Okrem strategických investorov prejavili záujem o elektrárne ako finanční investori Európska banka pre obnovu a rozvoj a spoločnosť IFC zo skupiny Svetovej banky. Tieto spoločnosti môžu vstúpiť do konzorcia so strategickými záujemcami. Podľa Dvořáčka ani jedna predbežná ponuka nie je na kúpu spoločnosti ako celku.

Volkswagen

Bratislava (hn/Ivan Špáni)
Volkswagen Slovakia sa rozhodol odoberať elektrinu od iného dodávateľa ako od Slovenských elektrární. Po Západoslovenskej a Stredoslovenskej energetike je to zatiaľ jediný podnikový odberateľ, ktorý využil možnosť doviezť tretinu elektrinu zo zahraničia. Informoval o tom minister financií Ivan Mikloš. "Rozhodla lepšia cena a neochota Slovenských elektrární niečo rozhodnúť a prispôsobiť sa inému, ako ich tvrdeniu, že cena je už dosť nízka," povedal pre HN Milan Hodál, hlavný energetik Volkswagenu Slovakia. Podľa zainteresovaných dosiahla automobilka nižšiu cenu o 60 Sk za MWh. Hodál sa k cene nechcel vyjadriť. Tá je podľa neho obchodným tajomstvom. No nie je ním skutočnosť, že silovú energiu pre oprávneného odberateľa s ročným využitím nad 7 000 hodín v bežnom režime možno v Európe kúpiť o viac než desať percent lacnejšie ako ponúkajú veľkoodberateľom Slovenské elektrárne. Aj keď to pre všetky okolité krajiny neplatí, z Českej republiky získal VW dodávky práve za európske ceny. Ceny elektrickej energie sa podľa Hodála dostali na Slovensku nad európsky priemer aj vinou "regulovaných" poplatkov za prenos a systémové služby.
Ceny plynu už partia k najvyšším v Európe, no tento zdroj je automobilka nútená kupovať od SPP. "Zákon síce dovoľuje nakúpiť aj inde, no pravidlá, a hlavne poplatky za transport, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ešte neurčil. Jedinou alternatívou by bolo vybudovať vlastný plynovod až po hranicu SR a tam sa pokúsiť nakupovať," vysvetlil Hodál. "Dovoz plynu zo zahraničia je zatiaľ len formálne deklarovaný, ale prakticky nerealizovateľný."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:24