StoryEditor

Zmluva o nájme dopravného prostriedku

17.05.2002, 00:00

Zmluva o nájme dopravného prostriedku (§ 630 až 637) je v Obchodnom zákonníku upravená ako osobitný obchodnoprávny zmluvný typ. Touto zmluvou sa prenajímateľ zaväzuje prenechať nájomcovi dopravný prostriedok na dočasné užívanie a nájomca sa zaväzuje zaplatiť odplatu (nájomné). Zmluva sa musí uzavrieť písomne.

Podstatnými časťami zmluvy o nájme dopravného prostriedku je okrem označenia zmluvných strán určenie dopravného prostriedku a stanovenie doby dočasného užívania. Dopravný prostriedok musí byť v zmluve vymedzený podľa druhu. Prenajímateľ je povinný odovzdať nájomcovi dopravný prostriedok spolu s potrebnými dokladmi v čase určenom v zmluve, inak bez zbytočného odkladu po uzavretí zmluvy. Takýmto dokladom je technický preukaz vozidla a osvedčenie o technickom preukaze vozidla. Dopravný prostriedok musí byť spôsobilý na prevádzku a na užívanie určené v zmluve, inak na užívanie, na ktoré dopravný prostriedok obvykle slúži. Táto spôsobilosť sa vzťahuje na celú dobu prenájmu. Spôsobilosť dopravného prostriedku sa týka celej doby, počas ktorej má byť prostriedok užívaný. Ak je dopravný prostriedok určený na prepravu a predmet prepravy je určený v zmluve, musí byť dopravný prostriedok spôsobilý na ňu. Ak sa zmluvné strany nedohodnú inak, je prenajímateľ povinný odovzdať nájomcovi dopravný prostriedok vo svojom sídle, prípadne v mieste podnikania. Ak zmluva bola uzavretá v súvislosti s prevádzkou podniku alebo prevádzkarne prenajímateľa, je prenajímateľ povinný odovzdať dopravný prostriedok v mieste tohto podniku alebo prevádzkarne. Nájomca má povinnosť platiť nájomné vo výške určenej v zmluve. Ak nie je výška nájomného určená v zmluve, je nájomca povinný platiť nájomné vo výške obvyklej v dobe uzavretia zmluvy. Rozhodujúca bude pritom výška nájomného, za ktorú prenajímateľ dojednáva nájomnú zmluvu s inými nájomcami. Výška nájomného sa dojednáva v obvyklých cenách v mieste a čase prenajímania dopravného prostriedku, pričom je potrebné zohľadniť stanovený spôsob užívania dopravného prostriedku a ak neurčuje zmluva niečo iné, nesmie nájomca prenechať užívanie dopravného prostriedku inej osobe. Dojednané nájomné možno časovo rozlíšené zahrnúť do daňových nákladov daňovníka v zmysle ustanovenia § 24 zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov. Ak splatnosť nájomného nebola dojednaná v zmluve, jej určenie závisí od doby trvania nájomnej zmluvy. Ak bola zmluva uzavretá na dobu dlhšiu ako 3 mesiace, je nájomné splatné koncom každého kalendárneho mesiaca, v ktorom bol dopravný prostriedok predmetom práva používania. Za také používanie treba považovať dobu, kedy je dopravný prostriedok v používaní nájomcu a nie je pritom rozhodujúce, či v rámci tejto doby nájomca použil dopravný prostriedok na prepravu osôb alebo nákladu. Za zmluvu uzavretú na neurčitú dobu sa považuje aj zmluva, v ktorej doba platnosti nie je určená. Nájomca nie je povinný platiť nájomné za čas, v ktorom nemohol dopravný prostriedok užívať pre nespôsobilosť dopravného prostriedku alebo potrebu jeho opravy, ibaže nemožnosť užívať dopravný prostriedok spôsobil nájomca alebo osoby, ktorým nájomca umožnil k dopravnému prostriedku prístup.
Ak neoznámi nájomca nemožnosť užívania dopravného prostriedku bez zbytočného odkladu prenajímateľovi, jeho povinnosť platiť nájomné trvá. Nájomca môže dopravný prostriedok používať len na účely dopravy, na ktorý je určený. K tomu je však oprávnený sám a pokiaľ nájomná zmluva neurčuje inak, nemôže bez súhlasu prenajímateľa prenechať dopravný prostriedok na používanie inej osobe. Uvedená skutočnosť má význam pri zodpovednostnom vzťahu týkajúceho sa nebezpečenstva škody na dopravnom prostriedku. Nebezpečenstvo škody na dopravnom prostriedku vo vzťahu medzi prenajímateľom a nájomcom znáša prenajímateľ. V prípade, ak dopravný prostriedok bol prenechaný na používanie inej osobe bez súhlasu prenajímateľa, nebezpečenstvo škody na dopravnom prostriedku prechádza na nájomcu. Právo prenajímateľa na náhradu škody na dopravnom prostriedku zanikne, ak prenajímateľ nepožaduje túto náhradu od nájomcu do šiestich mesiacov po vrátení dopravného prostriedku. Nájomca je povinný dať dopravný prostriedok poistiť proti škodám len v prípade, keď mu to ukladá nájomná zmluva. Pokiaľ zo zmluvy nevyplýva iné, poistenie uskutočňuje prenajímateľ. Prenajímateľ alebo nájomca si môžu poistné zahrnúť do daňových nákladov podľa ustanovenia § 24 zákona o daniach z príjmov, nakoľko poistenie dopravného prostriedku pre obe zmluvné strany (pokiaľ sú podnikateľskými subjektmi) sú daňovým nákladom. Nájomca dopravného prostriedku je povinný udržovať ho v stave, v akom ho prevzal na účet prenajímateľa. Nájomcovi vzniká nárok na úhradu nákladov spojených s údržbou a opravou dopravného prostriedku voči prenajímateľovi. Vznik týchto nákladov však musí prenajímateľovi včas oznámiť a to bez zbytočného odkladu ako i potrebu opráv. Právo na úhradu nákladov spojených s údržbou alebo opravou dopravného prostriedku musí nájomca uplatniť u prenajímateľa najneskôr do troch mesiacov po ich vynaložení. V prípade, ak tak neurobí, stráca právo na ich úhradu. Toto právo mu však vôbec nevznikne, ak oprava bola potrebná v dôsledku škody, ktorú na dopravnom prostriedku spôsobili osoby, ktorým nájomca bez súhlasu prenajímateľa ho prenechal na užívanie. Ak dopravný prostriedok nie je spôsobilý na určené použitie, je prenajímateľ povinný nahradiť nájomcovi škody, ktoré mu boli tým spôsobené. Zodpovednosti za škodu spôsobenú nespôsobilosťou dopravného prostriedku sa môže prenajímateľ zbaviť iba tým, ak preukáže, že nemohol zabezpečiť ani predvídať nespôsobilosť dopravného prostriedku pri zachovaní odbornej starostlivosti do jeho prevzatia nájomcom.

Zmluva o nájme dopravného prostriedku zaniká:
* výpoveďou, ak zmluva bola dojednaná na neurčitú dobu (výpovedná lehota je 30 dňová a začína plynúť po doručení výpovede druhej strane),
* uplynutím doby, na ktorú bola zmluva dojednaná,
* zničením dopravného prostriedku. Po zániku práva užívať dopravný prostriedok je nájomca povinný vrátiť dopravný prostriedok do miesta, kde ho prevzal, pokiaľ zo zmluvy nevyplýva niečo iné.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
22. apríl 2024 23:10