StoryEditor

Vyvlastňovanie sa pripravuje, ale rozhodne až vláda

04.08.2004, 00:00
"Keďže sme sa s petičným výborom v piatok nedohodli, pokračujeme vo výkupe pozemkov i v príprave na ich vyvlastňovanie," vysvetlil včera generálny manažér projektu Hyundai/Kia a konateľ Žilina Investu Stanislav Vinc situáciu po tom, čo vlastníci pozemkov žiadajú nové súdnoznalecké posudky.

"Minister Rusko síce povedal, že teraz sa výkup zastaví, no nie preto, že nebudeme vykupovať, ale preto, že vlastníci asi nebudú chcieť predávať a budú čakať na územné rozhodnutie a potom na nové posudky," dodal Vinc, podľa ktorého si ich majú nechať vlastníci spracovať na vlastné náklady. "Predsa nezastavím na tri týždne prácu, snažíme sa o výkup a vyjednávame ďalej. O tom, či sa bude aj vyvlastňovať, rozhodne vláda, ktorej minister Rusko predloží návrh nespokojných vlastníkov oceniť pozemky po územnom rozhodnutí," povedal Vinc. "Ak vláda náhodou prijme návrh vlastníkov, proces vyvlastnenia budeme môcť v ktorejkoľvek etape prerušiť," dodal.
"Zatiaľ zostáva status quo, nikomu som neustúpil ani nechcem pôdu vyvlastňovať," povedal včera pre HN minister hospodárstva Pavol Rusko. "Len čo budem mať územné rozhodnutie, predložím vláde materiál a ak vláda rozhodne, že nepristúpi na nové posudky, rozhodne tým, že máme vyvlastňovať. No ak prijme opačný návrh, budeme musieť zaplatiť okolo 550-tisíc korún na nové posudky a niekoľko desiatok až stoviek miliónov korún viac za pozemky, " tvrdí minister Pavol Rusko. Podľa neho, keď si takýto postup vlastníci pôdy vytrucujú, bude to znamenať zastavenie výkupu všetkých pozemkov vo verejnom záujme na celom Slovensku, lebo všetci ich budú chcieť predávať štátu až po tom, keď sa z poľnohospodárskych zmenia na stavebné. Podľa Vinca však v prípade juhokórejských investícií ani nové posudky neprinesú výraznejšie zmeny, pretože súdnoznalecké posudky už zohľadňovali, že na poľnohospodárskej pôde sa ide stavať. Inak by ju nemohli ohodnotiť až na 146 korún za meter štvorcový, ale len niekoľkými korunami za ornú pôdu. Pred vydaním právoplatného územného rozhodnutia nemožno pôdu ani vyvlastňovať. "Nechcem ísť cestou vyvlastňovania, lebo to by celý projekt zdržalo ešte viac," hovorí Rusko. Išlo by o dva až deväť mesiacov a pre investora by to bol veľký problém. Pri správnom a súdnom konaní nemožno vylúčiť ani odkladný účinok vyvlastnenia a ďalšie predlžovanie celého procesu. Problém to môže byť aj pre vlastníkov. Pri výkupe pozemkov i pri vyvlastňovaní im štát môže ponúknuť iba všeobecnú hodnotu majetku stanovenú znaleckým posudkom, ktorou má byť trhová cena odvodená od trhovej ceny rovnakej alebo podobnej nehnuteľnosti v tom istom čase, mieste a porovnateľnej kvalite. Teraz pri výkupe však ponúka štát maximálne ceny z troch znaleckých posudkov, pri vyvlastňovaní sa bude môcť vrátiť k ponuke cien zo stredného posudku, približne o 10 percent nižších. Hoci zasa nebudú musieť platiť trojpercentnú daň z prevodu nehnuteľnosti, iba daň z príjmu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:29