StoryEditor

Čína a Washington sa dohodli

23.04.2004, 00:00

Spojené štáty a Čína uzatvorili dohodu o viacerých sporných ekonomických otázkach, ktorá by podľa amerického prezidenta G. W. Busha mala znížiť súčasný vysoký obchodný deficit USA s touto krajinou. Uviedol to denník The Financial Times.
Na jednej strane Čína súhlasila s odložením plánu povinného odlišného šifrovania čipov pre všetky zahraničné firmy dovážajúce do Číny polovodiče. Washington toto rozhodnutie považoval za prehnané ochranárske opatrenie. Peking okrem toho súhlasil aj s tvrdými postihmi za nelegálne kopírovanie amerických hudobných nosičov, filmov a počítačových programov. Ďalej Peking súhlasil aj s lepším prístupom amerických firiem na čínsky trh, čo znamená, že zruší zákony, ktoré nútia zahraničné podniky pôsobiť na čínskom trhu len cez čínske štátne obchodné spoločnosti.
Na druhej strane USA rozhodli o zrušení zákazu vývozu moderných technológií do Číny a navyše, priznajú ázijskej veľmoci štatút "trhová ekonomika" v prípade antidampingových vyšetrovaní. Čínske firmy boli doteraz často sankcionované vysokými dovoznými clami, keďže Čína nebola považovaná za trhovú ekonomiku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:07