StoryEditor

Želba sa dohodla s U.S. Steel

23.05.2002, 00:00
Autor:
SITASITA

Spoločnosť Želba, a. s., Spišská Nová Ves, postupne obnovuje výrobu vo svojom odštepnom závode Siderit v Nižnej Slanej. Na plný výkon by mal Siderit pracovať od 3. júna. Dôvodom obnovenia výroby je, že sa Želba nakoniec dohodla so svojím významným odberateľom železorudných peliet, ktorým je U.S. Steel Košice, s. r. o. (USSK). Potvrdil to ekonomický riaditeľ Želby Igor Števčík. Objemy dodávok a ceny, na ktorých sa s USSK dohodli, nechcel špecifikovať, pretože kontrakt ešte nie je podpísaný. Malo by sa tak stať v najbližších dňoch, pretože jeho definitívnu podobu pripravujú v USSK.
Števčík však potvrdil, že Želba akceptovala podmienku USSK, aby dodávateľom peliet nebola tretia spoločnosť, ale samotná Želba. Vedenie závodu sa snažilo aj v prípade Sideritu realizovať podobný postup ako v ostatných dvoch odštepných závodoch v Rudňanoch a vo Švábovciach. V nich prenajali majetok firmám blízkym manažmentu Želby. Prenájom je však krátkodobý a Števčík nevylúčil, že sa oba závody vrátia pod strechu Želby. Tento krok manažment Želby odôvodňuje snahou zachovať výrobu a zamestnanosť v týchto podnikoch. Prebiehajúce konkurzné konanie na Želbu totiž podľa Števčíka zneisťovalo dodávateľov aj odberateľov a hrozil kolaps aj týchto závodov.
Števčík tiež potvrdil, že Želba prepustila k začiatku mája približne 280 zamestnancov Sideritu, ktorým v súčasnosti plynie výpovedná lehota. Do práce sa postupne vracia zhruba 600 zamestnancov. Nevylúčil však, že časť prepustených zamestnancov sa vráti do práce. "Po obnovení výroby budeme potrebovať 600 až 700 ľudí," dodal.
Problémy s uplatňovaním výroby Sideritu na trhu sprevádzajú Želbu už od začiatku roka. Vyústili do trojmesačnej odstávky. Každý mesiac bez produkcie stojí Želbu podľa Števčíka 25 mil. Sk. Dohoda s USSK by podľa neho mala umožniť vyrovnané hospodárenie v zvyšku tohto roka, ale stratu z prvých piatich mesiacov sa im vyrovnať nepodarí. Dohoda by mala platiť dva roky. Spolu s ďalšími poradenskými aktivitami USSK by mala pomôcť Sideritu prekonať súčasné ekonomické problémy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:43