StoryEditor

Aktuality

02.12.2001, 23:00

Chýba vám jód?
Choroby štítnej žľazy patria medzi najčastejšie. To znamená, že postihujú značnú časť obyvateľstva, najmenej v takej miere ako obávaná cukrovka, choroby srdca či vysokého krvného tlaku. Najčastejšou príčinou porúch štítnej žľazy je nedostatok jódu. Ako sa to prejavuje? Zo začiatku zvýšenou únavou, bolesťami svalov, zväčšením uzlín, zlé znášanie stresových situácií. Tieto prejavy sa často skrývajú pod tzv. chronický únavový syndróm. Neskoršie však môže dôjsť k rozvoju niektorého z typických endokrinologických ochorení. Používajte preto iba jódovanú soľ, pite minerálky s jódom, jedzte mliečne výrobky a ryby.
Ako predísť "zlomenému" srdcu?
Konzumujete denne množstvo vitamínov, aby ste uchránili svoje zdravie pred antioxidantmi? Skúste namiesto toho jesť mrkvu. Podľa nedávnej štúdie na Univerzite Johna Hopkinsa v Baltimore je najlepším zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú v prevencii proti mnohým ochoreniam -- práve ovocie a zelenina.
Účastníci štúdie, ktorí boli na nízkotučnej diéte bohatej na ovocie a zeleninu, mali lepšie predpoklady na boj s oxidáciou krvných lipidov, proces, ktorý vo svojom dôsledku vedie k upchávaniu ciev, infarktu a mozgovej mŕtvici. Aby dostal náš organizmus maximum antioxidačných vitamínov a vláknin, mali by sme denne zjesť minimálne sedem porcií ovocia a zeleniny.
Kmitajme v rytme vlastných biologických hodín
Ktoré hodiny sú najvhodnejšie na cvičenie a spaľovanie joulov?
9.00 až 12.00 -- potravu, ktorú zjeme v tomto čase sa "spáli" účinnejšie než v ktorúkoľvek inú dennú hodinu,
13.00 až 14.00 -- pokles duševnej čulosti, najnižšia citlivosť na bolesť,
14.00 až 15.00 -- vrchol dlhodobej pamäte, plánovanie a tvorivé schopnosti, v priebehu tejto hodiny precvičte svoj mozog,
15.00 až 17.00 -- najlepšie hodiny na cvičenie, koordinácia, sila a reflexy sú na maxime,
17.00 až 19.00 -- chuť a čuch sú najostrejšie okolo 19.00 hod. -- ideálny čas na večeru,
19.00 až 22.00 -- vrchol koncentrácie a logického myslenia, v priebehu týchto hodín sa venujte nefyzickým aktivitám.
Počúvajte svoj mozog
Ľudskému mozgu trvá desať minút, kým si uvedomí, že človek zjedol dostatočné množstvo potravín. U obéznych ľudí je tento čas oveľa dlhší ako u štíhlych. Podľa amerických vedcov môže toto zistenie prispieť k liečbe obezity a porúch stravovania. Na výskume sa zúčastnilo 18 dobrovoľníkov, ktorí držali 12 hodín hladovku. Následne sa ich mozog počas 48 minút sledoval. Podarilo sa zachytiť jeho reakciu na prijímanie potravy alebo pitia. Po desiatich minútach pozorovania dostali účastníci experimentu pohár roztoku vody s hroznových cukrom. Vedci sledovali, ako ich mozog reaguje na konzumáciu. Prvá reakcia prišla po 10 sekundách a súvisela sa prehĺtaním, druhá sa dostavila po 10 minútach. Bol to signál mozgu, že je človek sýty. Táto druhá reakcia priamo súvisela so zvýšenou hladinou cukru a inzulínu v krvi.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. apríl 2024 22:32