StoryEditor

Miesto, kde sa len prebehnúť je hriech. Vychutnajte si prírodu či hukot vodopádu

13.08.2016, 09:21

Len prebehnúť touto krásnou krajinou je hriech. Zastavte sa, obzrite sa a vychutnajte si pohľad na krásu v susedných Čechách, ktorá vám dokáže jedným pohľadom vyraziť dych. Toľko krásnych zákutí, toľko rôznorodých skalnatých útvarov a toľko prírodných zvukov, ktoré pozdvihnú telo i myseľ. Reč je o Adršpašsko-teplických skalách.

Vitajte v skalnatom meste

Spev vtákov, ozvena medzi skalami a hukot vodopádu nie je jediný dôvod, prečo si toto miesto zamilujete hneď na prvý raz. Adršpašsko-teplické skaly sú najväčším a najdivokejším skalnatým mestom v strednej Európe. Po jeho návšteve sa sem budete chcieť rozhodne vrátiť. Majestátne pieskovcové útvary týčiace sa k oblohe lákajú každoročne veľa turistov. Väčšina z navštevovaných skál dostalo aj pomenovanie ako Milenci, Starosta a Starostova, Krakonošova leňoška, Džbán, Slonie námestie alebo Homola cukru, ktorú okoloidúci turisti podpierajú palicami, aby nespadla.

Na niektoré miesta sa dostanete len rebríkom alebo prievozníkom, ktorý vás prevezie cez jazierko ukryté medzi skalami. Ak si na výstup netrúfate, obdivovať môžete krásne azúrové jazierko, ktoré vás uvíta hneď pri vstupe. Kochať sa z jazierka môžete aj z loďky, ktoré majú turisti k dispozícii. 

Vzácna príroda

Miesto bohaté na vodu doslova rozkvitá prírodou. Vzácne živočíchy, rastliny, ryby, vlhkomilné machy a paprade dotvárajú úžasnú scenériu krajiny. Kde-tu môžete spozorovať nad hlavou krúžiaceho sokola sťahovavého. Tento kriticky ohrozený vták si našiel domov práve tu. Jeho súkromie rešpektuje každý. Preto je i časť okruhu uzatvorená, aby nebol pri hniezdení rušený. 

Krajina rozprávok a príbehov

Niet divu, že tu našlo inšpiráciu na príbehy veľa scenáristov. Z Pekla štěstí, Třetí princ, Princ a Večernice, O živé vodě a Peklo s princeznou sú rozprávky, ktorých príbehy sa odohrávajú právu tu. Adršpašsko-teplické skaly rozprávajú mnohé príbehy, dokonca aj legendy. Jedna z roku 1254 vraví o sedliakov Václavovi, ktorý jedného dňa prechádzal skalami. Čo čert nechcel, zasiahla ho medzi skalami pekelná búrka. Bičujúci dážď, blesky a hromy Václavovi strach nenaháňali. No jeden z bleskov zasiahol práve neho. Zranený a popálený si ľahol do najbližšieho prameňa, aby sa schladil a tam zaspal. Keď sa zobudil do jasného slnečného dňa, po popáleninách a zásahu bleskom nebolo ani stopy. Povesť o liečivej vode, ktorá vyviera z hĺbky skál sa šíri dodnes a aj preto sem chodí množstvo turistov hľadajúci uzdravenie. Ak už je voda liečivá, alebo nie je, jedná sa o výnimočne čistú vodu. Dnes ju poznáme ako vodu Toma Natura.  Zvláštnosťou a výnimočnosťou vody ukrytej hlboko v skalách je, že presakuje cez ten najjemnejší filter až do hĺbky stoviek metrov a následne vytvára artézske studne.

Či už chcete ochutnať vodu, vidieť vzácneho sokola alebo podoprieť Homolu cukru, aby nespadla, Adršpašsko-teplické skaly majú čo ponúknuť každému návštevníkovi. Príďte si oddýchnuť, zastavte sa na chvíľu a nájdite miesto, kde sa zastavil čas.     

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 05:40