StoryEditor

Podvodníci na maratónoch. Neverili by ste, čoho všetkého sú bežci schopní

23.04.2017, 13:19

Možno to poznáte. Váš známy alebo kamarát sa na sociálnych sieťach pýši fotkami z bežeckého tréningu, zdieľa informácie o svojej trase a raduje sa, aké robí pokroky.

Potom zverejní šťastné fotky z pretekov, kde si výrazne prekonal osobný rekord. Ak sa vám jeho progres zdá podozrivý, kontaktujte Dereka Murphyho - muža, ktorý odhaľuje bežeckých podvodníkov.

Tento chlapík má schopnosť zamerať, preveriť a následne vyradiť podvodníka z bežeckých pretekov, aj keď sedí pri počítači u seba doma v Cincinnati.

Predviedol to napríklad počas newyorského maratónu v roku 2016. Isté americké dievča Cindy celé mesiace pred pretekmi na Instagrame zverejňovala detailnú fotodokumentáciu svojej prípravy - výsledky tréningov, bežeckú výživu, oblečenie, ktoré pri behu používa. Všetko sprevádzala motivačnými heslami.

Po skončení slávneho maratónu sa potom Cindy na tej istej sociálnej sieti pochválila fotkou s pamätnou medailou a popiskom "Dnes som tam nechala srdce. Všetky tréningy sa vyplatili a ja som sa kvalifikovala na Bostonský maratón! "A informáciu, že limit v New Yorku splnila vďaka času 3:17,29.

Problémom bolo, že sa správa o Cindy a jej parádnemu výkonu doniesla k Derekovi Murphymu, akémusi "strážcovia čistoty" bostonského maratónu.

Ten sa na jej výkon pozrel zblízka a zistil nemilé veci: Cindy newyorský maratón vôbec nebežala, s jej štartovým číslom v čase 3:17,29 prebehol cieľom mladý muž atletickej postavy. Murphy svoj objav nahlásil usporiadateľom pretekov a Cindy bola spätne diskvalifikovaná. Na Instagram už žiadnu motivačnú správu nedala.

Tohtoročné preteky? Murphy zatiaľ odhalil 15 podvodníkov

Derek Murphy je štyridsaťšesťročný obchodný analytik a bývalý maratónec z Ohia, ktorý od roku 2015 prevádzkuje web Marathonivestigation, kde skúma a zverejňuje podozrivé bežecké výsledky. Aká je jeho metóda? "Neexistujú žiadne fotky, na ktorých Cindy beží na pretekoch. Naopak som našiel fotku chlapíka, čo beží s jej číslom. Zostávalo dokázať, že to nie je fotomontáž, ale jej skutočné číslo," uviedol k prípadu Murphy.

Ako pri tesnom finiši rozhodla aj teraz cieľová fotografia. Aj na nej bol muž s číslom, ktorým sa na Instagrame pred pretekmi chválila Cindy. Čas pretekára s týmto číslom bol o sekundu pomalší než čas, o akom písala Cindy. A keďže na fotografii, ktorá v oficiálnych výsledkoch sprevádza výkon každého bežca, nikde okolo v okruhu jednej sekundy Cindy nebola, podvod bol potvrdený.

"Našťastie bola potom diskvalifikovaná. Toto je prípad, na ktorý by som neprišiel, kým by nedobehla maratón v Bostone. Teraz už viem, že v databáze žiadny predchádzajúci maratón nemá a že jej časy v polmaratóne sú cez dve hodiny. Ťažko by tak bola schopná zabehnúť maratón za 3:17,29," povedal Murphy.

Kvalifikovať sa na prestížny bostonský maratón nie je samozrejmosťou, medzi desiatkami tisíc bežcov sú okrem profesionálov len tí najlepší amatéri, ktorí splnia limity. Túžba po tom, predviesť sa kolegom či priateľom, ženie amatérskych športovcov k podvádzaniu.

Najčastejšie Murphy podvodníka odhalí porovnávaním medzičasov. Keď prvé kolo pretekár beží za 12:08, druhé za 14:23, v treťom medzičas nemá a štvrté zvládne za 8:30, je to podozrivé. "Keď výsledky vykazujú výrazné a väčšinou nemožné zlepšenie, skúmam cieľové fotky. Bežci, ktorí vynechávajú úseky trate, sa často objavujú len na štartovej a cieľovej fotografii," hovorí Murphy v reportáži televízie NBC.

MHD? Žiadny problém

Pretekári, ktorí prebehnú jeden dva medzičasy, potom si zájdu na kávu a do cieľa dôjdu MHD, sa podľa Murphyho vypátrajú najľahšie. Horšie je to s tými, ktorí vymieňajú štartové čísla. "Jednoducho niekomu lepšiemu povedia, ubehol by si za mňa kvalifikačný limit'?" hovorí Murphy.

Za dva roky svojej činnosti, ktorej zmyslom je "identifikovať nepresné výsledky a preteky očistiť, ako je to len možné," sa stal Derek Murphy známu personou, jeho blog navštívilo vyše 2,4 milióna ľudí, z ktorých stovky mu hlásia podozrivé prípady z diaľkových behov po celej Amerike. Zatiaľ na základe tipov odhalil viac ako 225 podvodníkov na päťdesiatich pretekoch.

Murphy bol v strehu aj pred a počas tohtoročného 121. ročníka bostonského maratónu. Bostonská atletická asociácia vďaka jeho práci ešte pred štartovým výstrelom vylúčila z pretekov 15 bežcov.

"V najbližších dňoch toho zverejním omnoho viac. Som si istý, že podvodov k nahláseniu bude dosť," napísal deň po skončení tohto ročníka bostonského maratónu strážny pes jeho čistoty Derek Murphy.

Rosie Ruizová: do cieľa električkou?

Najznámejším podvodníkom v histórii bostonského maratónu je bezpochyby Američanka Rosie Ruizová. Tá sa v roku 1980 vynorila z davu asi kilometer pred cieľom a zvíťazila, aj keď ju nikto pred tým na trati nevidel. Moment, kedy sa zjavila na trati, nie je zachytený, jej víťazstvo však bolo ihneď spochybňované, nebola totiž ani na jednom medzičase.

Aj keď Ruizová sama podvod nikdy nepriznala, bola neskôr diskvalifikovaná.

Fáma o tom, že Ruizová do cieľa išla električkou, sa síce nepotvrdila, svedkovia ju však uvideli o niekoľko mesiacov skôr počas maratónu v New Yorku, ako v pretekárskom úbore a so štartovným číslom cestuje metrom. Vďaka výbornému času v New Yorku sa kvalifikovala práve na Bostonský maratón.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 04:48