StoryEditor

Ako vplýva kofeín na bežcov? Káva vás nakopne v pravej chvíli

28.06.2016, 19:23

Povzbudí vás pred pretekmi, zbystrí mozog a pomáha s regeneráciou organizmu. Ako doplnok pitného režimu si môžete dopriať až štyri šálky kávy denne a vzdávať sa obľúbeného nápoja nemusíte ani v prípade, že práve dojčíte.

Kofeín obsiahnutý v káve zvyšuje výkonnosť, pomáha telu sa vzchopiť a nabudí vás pred športovou aktivitou. Funguje ako legálny doping. Z odborného hľadiska je to alkaloid, ktorý má priaznivý vplyv na centrálnu nervovú sústavu i srdcovú činnosť.

Kofeín zrýchľuje tep, uvoľňuje hladké svalstvo, zvyšuje obsah mastných kyselín v obehovom systéme, rozširuje tepny a stimuluje obehový aj dýchací systém. Pre tieto vlastnosti býva využívaný aj športovcami.

"Káva neskutočne podporuje mozog," prikyvuje nutričná terapeutka Kristína Bačová zo Sveta zdravia. "Podľa najnovších vedeckých poznatkov sa jej navyše nemusia vzdávať ani dojčiace ženy. Bolo totiž dokázané, že kofeín sa po požití kávy v materskom mlieku neprejavuje. "

Avšak ak chceme, aby na nás kofeín "fungoval", nesmieme si na kávu príliš zvykať. Po troch štyroch rokoch pravidelného pitia si naše telo zvykne a kofeín už na nás nebude mať prakticky žiadny z vyššie spomenutých účinkov.

Podľa americkej štúdie je ideálne požiť dávku kofeínu do hodiny pred pretekmi alebo inou dôležitou športovou akciou. Zhruba 40 minút je totiž doba, kedy začne kofeín v organizme optimálne pôsobiť.

Neplatí, že čím viac kofeínu do seba dostanete, tým lepšie sa vám bude bežať. Ideálnou dávkou, ktorú nie je potrebné prekračovať, je 6 miligramov kofeínu na kilogram telesnej váhy. Prekročenie dávky môže u niektorých jedincov spôsobiť rozrušenie, úzkosť a srdcové palpitácie. A to nie je nič, čo by sme si pred pretekmi priali.

S množstvom to nepreháňajte

Stimulant, ktorý dokáže byť naozaj dobrým sluhom, vie byť zlým pánom. Užívaním vo väčšom množstve spôsobuje závislosť a stáva sa svojím spôsobom drogou. Ako už bolo spomenuté vyššie, účinky kofeínu sa s jeho zvýšenou konzumáciou znižujú.

Človek, ktorý vypije tu a tam jedno espresso, pocíti po vypití šálky opadnutie únavy aj príliv energie. Pokiaľ ale vypijeme pravidelne šesť šálok denne, vytvoríme si na kofeín istú rezistenciu. Ak cítime, že nás káva už "nenakopává" toľko, ako predtým, nemá zmysel zvyšovať dávky do extrému, ale skôr si od kávy urobiť pauzu.

"Ak už ste na kávu zvyknutí, môžete vypiť pokojne až štyri šálky denne," hovorí Kristína Bačová. Odporúča kvalitnú čerstvo mletú kávu a je jedno, či si dáme espresso alebo napríklad filtrovanú kávu. Neodporúča naopak kávu rozpustnú alebo "turka".

Kedy kávu piť? Záleží, ako na vás káva pôsobí. Úplný "začiatočník" by ju nemal piť navečer. Ak ste však už zvyknutí, šálka pár hodín pred plánovaným zaspaním vám spanie nerozhodí.

Káva dehydruje. Naozaj?

Štúdia preukázala, že primerané pitie kávy nemá nijak výrazné diuretické účinky. Ak dodržiavame pitný režim (2 až 3 litre vody denne v závislosti od pohlavia, telesnej konštitúcie a telesnej aktivity), nejaká tá káva nám rozhodne optimálnu hladinu tekutín v tele nerozhodí. Diuretické účinky kávy možno pozorovať u ľudí, ktorí kávu takmer vôbec nepijú, alebo v prípade, že to s množstvom lahodného nápoja preženieme.

Kávu by sme ale nemali počítať do celkového objemu vypitých nápojov (to ale koniec koncov ani sladké limonády), ale brať ju len ako jeho doplnok. "Ak dodržiavate pitný režim, kávy sa rozhodne báť nemusíte - hladinu tekutín v tele vám nijako nenabúra," dopĺňa Kristína Bačová.

Pre kontrolu pitného režimu nie je od veci si ku káve naliať alebo objednať pohár vody, ktorá doplní tekutiny.

Kofeín nájdete aj inde ako v káve

Aj pre zarytých odporcov kávovej chuti existuje riešenie. Pokiaľ chcete účinky kofeínu vyskúšať, ale do šálky kávy sa nedonútite, skúste siahnuť po inom kofeínovom nápoji. Čaj obsahuje v mnohých prípadoch viac kofeínu ako káva. Látke v čaji sa však pre trochu odlišné chemické vlastnosti hovorí teín.

Kvalitný sypaný čierny čaj alebo čiastočne fermentovaný oolong môže obsahovať 30 až 40 miligramov kofeínu (teínu) na šálku, zelený asi 25 až 30 miligramov. Biely čaj nám dodá okolo 15 miligramov. Ovocné čaje kofeín väčšinou neobsahujú, alebo len minimálne.

Najväčšou kofeínovou "bombou" medzi nekávovými nápojmi je nálev z Herba maté, ktorý obsahuje 50 až 100 miligramov kofeínu. Ponúkajú sa aj nápoje či pochúťky s prímesou guarany, čo sú plody juhoamerickej rastliny paulínia nápojová, ktoré obsahujú až dvakrát viac kofeínu ako káva. Jej účinky navyše podľa niektorých štúdií pôsobia až dvakrát dlhšie.

Čo je lepšie? "Záleží skôr na tom, čo vám viac chutí. Ja osobne dávam prednosť káve, ale ak vám viac chutia iné spomínané nápoje s kofeínom, môžete ich k predzávodnému "energetickému nakopnutiu" použiť tiež. Všetky majú podobné účinky, ale bohužiaľ chýba štúdia, ktoré by tieto nápoje porovnávali," uzatvára Kristína Bačová.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 13:48