StoryEditor

Pomohla odhaliť doping Rusov. Teraz státisíce ľudí v petícii žiada, aby bežkyňu pustili na olympiádu

05.08.2016, 21:13
Autor:
TASRTASR

Skoro 250-tisíc ľudí podpísalo internetovú petíciu na podporu štartu ruskej atlétky Julie Stepanovovej na olympiáde v Riu de Janeiro. Informovala o tom agentúra APA.

Bežkyňa na 800 m spolu so svojím manželom výraznou mierou pomohla odkryť systematický a štátom podporovaný doping v Rusku.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) jej štart na OH 2016 povolila, no Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vzhľadom na dopingové prehrešky z minulosti nie.

Petíciu spustili na konci júla v Nemecku. Hneď v prvý deň ju podpísalo niekoľko tisíc ľudí.

"Nie je to prvýkrát, keď čosi dlhujeme odvážnemu človeku, ktorý odkryl katastrofické previnenia. Prosím, povoľte Julii Stepanovovej, ako uznanie jej zásluhy na vyčistení jedného z najväčších dopingových škandálov, štartovať pod neutrálnou vlajkou v Riu," napísal organizátor petície Kay Beuter šéfovi olympijského výboru Thomasovi Bachovi.

MOV udelil bežkyni zákaz štartovať v Riu na základe jej vyjadrení, podľa ktorých nemala záujem reprezentovať rodnú krajinu.

Riadiaci orgán zároveň nenašiel dostatočné dôvody na to, aby mohla súťažiť pod neutrálnou vlajkou, a preto jej účasť v Riu zatrhol. Stepanovová v otvorenom liste uviedla, že tieto informácie sú nesprávne.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 02:37