StoryEditor

Toto je aplikácia, ktorá vás zbaví problémov. A počas behu sa môžete sústrediť iba na váš výkon

01.10.2016, 21:48

Možno sa vám už stalo, že o vás mali blízki starosť len preto, že ste sa pri výbehu o niečo dlhšie zdržali. Možno ste niekedy uviazli pri dlhšom behu divokou prírodou a pomoc naozaj potrebovali. Aplikácia Strava Beacon dá vašim blízkym vedieť, kde ste a či ste v pohybe, alebo ste imobilní.

Strava Beacon čiže maják je vylepšenie, ktoré vzniklo v spolupráci s používateľmi tohto tréningového denníka a výrazným spôsobom ovplyvňuje bezpečnosť pri každodennom tréningu. Keď si idete na pol hodinu zabehať do parku, pravdepodobne si so sebou ani nevezmete mobilný telefón. Prečo aj, za chvíľu ste späť a v prípade akéhokoľvek problému je okolo množstvo ľudí, ktorí môžu privolať pomoc.

Úplne opačná situácia však nastáva v momente, kedy sa chystáte na niekoľkohodinový výbeh do prírody, kde okrem divokej zveri nestretnete živú dušu. Nikto v tej chvíli ani netuší, kde presne sa nachádzate, a akýkoľvek úraz sa tak stáva veľmi nebezpečným. Než sa k vám dostane pomoc, totiž môže trvať aj niekoľko hodín.

Maják od Stravy dokáže tento problém veľmi efektívne vyriešiť. Potrebujete k tomu len šikovný telefón s nainštalovanou aplikáciou Strava a prístupom k internetu. Celý princíp spočíva v tom, že si pred začiatkom tréningu vyberiete zo zoznamu kontaktov až tri mená, ktorým sa má odoslať bezpečnostná správa.

V momente, keď tréning začnete, odošle za vás strava týmto kontaktom SMS s odkazom na živé sledovanie vašej polohy. Tento odkaz sa dá otvoriť na mobilnom telefóne, ale aj v počítači a s minimálnou odozvou je na ňom vidieť pohybujúca sa bodka značiaca polohu športovcov na mape. Sledujúci nemusí byť nikde prihlásený a odkaz môže poslať komukoľvek ďalšiemu.

Rýchla pomoc v prípade núdze

Ak ste napríklad doma oznámili, že sa idete prebehnúť a za dve hodiny ste späť, nemusí sa už nikto stresovať, keď o vás o pol hodinu neskôr nie je chýru ani slychu. Rýchle skontrolovanie odkazu z majáka odhalí, že už sa blížite k domovu a že ste si plánovaný výbeh iba o niečo predĺžili.

Ak sa ale vaša bodka na mape dlhú dobu nepohybuje a posledná oznámená poloha je uprostred lesov, budú vaši blízki presne vedieť, kde vás hľadať. A prípadná pomoc tak dorazí oveľa rýchlejšie, než ak by bolo nutné plošne prečesávať celú oblasť vášho tréningu.

Nebude to zadarmo

Aplikácia Strava, cez ktorú Beacon vysiela, je zadarmo, ale táto funkcia patrí medzi prémiové. To znamená, že pre jej odomknutie si budete musieť predplatiť prémiové členstvo, ktoré stojí vyše 5 eur mesačne.

Ďalšou nevýhodou môže byť, že aj keď máte na ruke GPS športtester, všetok záznam vašej polohy obstaráva inteligentný telefón a kombinácie zapnuté GPS a mobilných dát môžu veľmi rýchlo vybíjať batériu.

U novších prístrojov by však nemal byť problém s tým, aby maják pokryl aj poldennú pohybovú aktivitu. Báť sa nemusíte ani prílišnej spotreby dát, päťdesiat kilometrov behu spotrebuje len niečo okolo 35 megabajtov.

Alternatíva Garmin Live Track

Ak vás princíp tejto funkcie zaujal, ale hľadáte niečo, čo bude fungovať zadarmo a navyše s využitím GPS z vášho draho zakúpeného športtestera, je tu alternatíva, ktorá poteší majiteľov GARMIN.

Mobilné aplikácie Garmin Connect totiž ponúkajú zadarmo veľmi podobnú službu s názvom Garmin Connect. Líšia sa len tým, že nezasielajú SMS, ale e-mail a nevyužívajú GPS z telefónu, ale dáta si nechajú posielať skrze Bluetooth priamo z hodiniek.

Podľa nášho testovania však táto možnosť vysáva batériu rovnako rýchlo ako maják od Stravy a ste viazaní iba na športtestery jednej značky.

Runtastic a Endomondo

Inú neplatenú alternatívu k týmto funkciám ponúkajú aj športové aplikácie ako napríklad Runtastic a Endomondo.

V tomto prípade nejde o rýdzo bezpečnostnú záležitosť, ako v prípade Stravy alebo Garminu. Namiesto toho mieria obe aplikácie na sociálne siete, kam sa nazdieľa odkaz, na ktorom vás môžu priatelia nielen sledovať, ale rovno povzbudiť niektorým z preddefinovaných pokrikov, ktoré vám váš telefón v reálnom čase prehrá.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 08:23