StoryEditor

Naši atléti budú bojovať na európskom šampionáte. Pozrite sa, aké máme šance

02.03.2017, 22:27
Autor:
TASRTASR

Slovenskú atletiku bude reprezentovať na 34. halových majstrovstvách Európy v Belehrade (3. - 5. marca) 15 pretekárov. Slovenský atletický zväz (SAZ) vysiela do Srbska druhú najpočetnejšiu výpravu v ére samostatnosti.

Prvotné ambície hovorili o 20-člennej nominácii, ale napokon sa aj vďaka prísnejším kritériám dostalo do výberu 15 atlétov. "Nominácia zodpovedá našim očakávaniam. V kútiku duše sme verili, že jeden - dvaja atléti by tam mohli byť navyše, minimálne Jakub Matúš v šprinte na 60 m. Z hľadiska slovenskej atletiky je to primerané, možno pre niekoho až nad naše možnosti," povedal pre TASR vedúci výpravy a šéftréner SAZ Martin Pupiš.

Pôvodnú 10-člennú výpravu doplnilo vedenie SAZ o štyroch majstrov Slovenska a päťbojárku Luciu Slaničkovú, ktorú schválila na základe výkonu Európska atletika (EA). Cieľom tohto kroku bolo zvýšenie kvality domácich súťaži a donútiť pretekárov k lepšej príprave. "Štyria majstri Slovenska dosiahli také výkony, ktoré zodpovedali našim predstavám o tom, aby mohli cestovať na ME. Nebudú to pretekári, ktorí by tam boli iba do počtu, ale reálne je šanca, že okrem nazbierania skúseností sa môžu pobiť aj o dobré výsledky," vyjadril sa k doplneniu nominácie Pupiš.

V behu na 800 m sa predstaví Jozef Repčík: "Dúfam, že to bolo správne rozhodnutie rozhodnúť sa pre 800 m. Ciele sú postupné. Už rozbehy nebudú jednoduché, pretože ide o taktické behy. Cítim sa však oveľa lepšie, ako v olympijskom roku." V skoku do diaľky nebude chýbať Jana Velďáková, jej ambíciou je priblíženie sa, respektíve prekonanie výkonu 6,50 m.

Bežkyňu na 400 m Ivetu Putalovú čaká obhajoba štvrtého miesta z predchádzajúcich halových ME v Prahe: "Chcela by som čo najlepšie zabehnúť, čo je asi cieľ každého atléta. Rada by som obhájila štvrté miesto. Verím, že bude priať aj športové šťastie."

Slovenská výprava cestuje do Belehradu so skromnými ambíciami. "Naša dlhodobá koncepcia, ktorú sme predkladali na tento rok, hovorí o tom, že by sme chceli získať minimálne jeden výsledok do šiesteho miesta a jeden do ôsmeho. Aby som bol dokonale spokojný, tak by sme museli získať medailu. Verím, že minimálne na úrovni šiesteho a ôsmeho miesta sa nám podarí zabojovať. Aj keď je to možno tak, že máme asi osem pretekárov, ktorí sú schopní bojovať niekde za medailou. Až preteky reálne ukážu, či sa nám to ozaj podarí naplniť," uviedol Pupiš.

Na reprezentantov čaká v prípade výsledkového úspechu na ME aj finančná odmena. Ako uviedol predseda SAZ Peter Korčok, od ôsmeho miesta a vyššie sú pripravené odmeny pre samotného pretekára a realizačný tím.

Nominácia Slovenska na halové ME v atletike (3. - 5. marca, Belehrad):
so splnenými limitmi: Ján Volko (60 m, HNTN Bratislava), Matúš Talán (800 m, Stavbár Nitra), Jozef Repčík (800 m, HNTN Bratislava), Lukáš Beer (výška, Stavbár Nitra), Matúš Bubeník (výška, Stavbár Nitra), Tomáš Veszelka (trojskok, VŠC Dukla B. Bystrica), Alexandra Bezeková (60 m, Atletika Košice), Iveta Putalová (400 m, HNTN Bratislava), Jana Velďáková (diaľka, VŠC Dukla B. Bystrica), Dana Velďáková (trojskok, VŠC Dukla B. Bystrica)
      nelimitári (majstri Slovenska): Denis Danáč (400 m, Stavbár Nitra), Matúš Olej (guľa, VŠC Dukla B. Bystrica), Alexandra Štuková (800 m, HNTN Bratislava), Stanislava Lajčáková (60 m prek., VŠC Dukla B. Bystrica)
      so schválením EA na základe výkonu: Lucia Slaničková (päťboj, Spartak Dubnica)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 23:28