StoryEditor

Bohatstvo ukryté v semienkach. Spoznajte veľkosť ich benefitov

21.04.2017, 09:32
Autor:
rungo.skrungo.sk

Chia semienka sú malé, hnedé, čierne alebo biele semienka, takmer tak malé ako mak. Ich miniatúrnosť však kompenzuje „veľkosť“ ich benefitov. Sú zdrojom niekoľkých dôležitých živín, ich rôznorodá konzumácia zároveň môže byť ideálnym spestrením vášho každodenného stravovania.

Aj preto o Chia semienkach a ich pozitívnych zdravotných účinkoch hovorí stále viac ľudí. Je praktickou možnosťou ako doplniť energiu pri behaní, dlhšej túre či bicyklovaní.

Chia semienka sú bohaté na vlákninu, zdravé tuky a antioxidanty, ktoré pomáhajú zabrániť poškodeniu buniek. Rovnako sú skvelým zdrojom nerozpustnej vlákniny – po kontakte s tekutým prostredím vytvoria gél, ktorý po konzumácii pomáha predchádzať zápche.

Gél zároveň spôsobuje pomalšie spracúvanie sacharidov, vďaka čomu z nich telo čerpá energiu postupne – vo fyzických výkonoch je telo vytrvalejšie, čo je vhodné najmä pre športovcov. Chia semienka sú tiež známe vysokým obsahom vápnika, železa a horčíka. Len jedna malá lyžica (15 ml) poskytne 7 % až 9 % odporúčané dennej dávky týchto minerálov.

TIP: Vytvorte si energetický nápoj rýchlo a jednoducho. Do pohára s čistou alebo minerálnou vodou zamiešajte lyžicu Chia semienok a nechajte ich 15 minút odstáť. Po tom, ako semiačka napobtnajú, nápoj môžete ochutiť 100 % džúsom alebo javorovým sirupom.

Chia semienka taktiež obsahujú veľmi cenné esenciálne mastné kyseliny – istotne ste už počuli o omega-3 a omega-6 mastných kyselinách. Tie majú nespočet výhod počnúc zlepšením krvného obehu, premazaním kĺbov až po posilnenie vlasov, nechtov a zubov.

Pojem esenciálne pritom vyjadruje, že ľudské telo si ich samo nedokáže vytvoriť – Chia semienka sú ideálnym spôsobom ako ich telu spotredkovať. Olej z Chia semienok obsahuje vyššie množstvo esenciálnych mastných kyselín v porovnaní s inými olejmi, a to aj ľanových semien (ľanový olej).

Ako ich konzumovať

Chia semienka môžete bez akýchkoľvek úprav využiť ako prísadu takmer ku všetkému. Ak ich chcete zaradiť do svojho jedálnička, máme pre vás pár zaujímavých nápadov. Pridajte ich do strúhanky, posypte nimi ovocný šalát, zamiešajte do svojho smoothie, jogurtu alebo ovsených vločiek.

Pridať ich môžete aj do polievok či cestovín, alebo dodajte nový, zdravší rozmer maškrtám ako sú palacinky či pudingy. V neposlednej rade môžete Chia semienka využiť pri pečení, kedy sa dajú votrieť do pasty, ktorú pridáte do cesta alebo iných zmesí pred pečením.

Pomerne často ich máme môžnosť vidieť na pultoch predajní, už aj ako súčasť potravinárskych výrobkov. Nájdeme ich ako posýpku na pečive, v sušienkach, v čokoládach alebo napríklad aj v proteínových tyčinkách nitrianskeho výrobcu Tekmar.

Ponúka kombináciu chutí Chia semienok a Cheesecake, ktorá vznikla použitím zemiakových proteínov. Tyčinka je vybilancovaná ako jedno plnohodnotné denné jedlo, pričom je bohatá na zmes aminokyselín rastlinného a živočíšneho pôvodu.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 12:18