StoryEditor

Novinka od BMW vás prekvapí. Luxusná automobilka vyrába tenisky

14.10.2016, 21:35

Áno, bežecké tenisky dnes vyrábajú aj značky, ktoré sa donedávna venovali celkom iným športom. To už nikoho neprekvapuje. Že sa ale do bežeckého sveta vydá aj automobilová značka, to asi čakal málokto. Ale stalo sa, je tu novinka Puma BMW X-cat Disc.

Adidas síce už pekných pár rokov spolupracuje s nemeckou automobilkou Porsche, ale v tomto prípade ide výlučne o vizuálnu stránku, nie o vývoj nových technológií a materiálov. Adidas Porsche sú skrátka luxusné športové tenisky, ktoré ale do bežeckého segmentu neprinášajú nič nové.

Spojenie značiek BMW a Puma, ktoré sa dali dohromady v tomto roku, je však na inej úrovni. Návrhári z BMW sa totiž neuspokojili iba s návrhom vzhľadu nových tenisiek, ale aktívne sa zapojili aj do návrhu celkovej konštrukcie a použitých materiálov.

Nové bežecké tenisky z dielne BMW

Vďaka tomu vznikla novinka Puma BMW X-Cat Disc, ktorá výrazne mení predstavu o klasických bežeckých teniskách. Celý zvršok je totiž vyrobený z materiálu, ktorý bol prvýkrát použitý v roku 2008 na prototype BMW GINA Light. Tento automobil mal karosériu vytvorenú z pevnej a pružnej tkaniny, ktorá bola obalená okolo pohyblivých častí.

Vzhľadom na to, že ľudské chodidlo nie je nič iné ako mechanizmus spojený z množstva pohyblivých súčiastok, dáva použitie tejto technológie zmysel a sľubuje vynikajúce funkčné vlastnosti.

Lankové uťahovanie tenisiek

Túto ergonomickú a pružnú tkaninu dopĺňa technológia Disc, ktorá sa veľmi podobá klasickému lankovému zapínaniu tenisiek Boa, ktorý môžete poznať z cyklistických tretier, ale aj niekoľkých bežeckých modelov, ako je napríklad Dynafit Feline X7.

Vďaka tejto kombinácii topánky na prvý pohľad pripomínajú nazuvák, ktorý ale dokonale obopína chodidlo. Celý zvršok si môžete jednoducho nastaviť tak, aby dokonale sedel okolo päty, prstov i priehlavku.

Tlmiaca vrstva

Jediná škoda je, že Puma nezvolila pre tlmiacu vrstvu materiál Ignite, ktorý predstavila začiatkom minulého roka a ktorý má veľmi zaujímavé funkčné vlastnosti pri behu aj v telocvični. Namiesto toho je použitá klasická EVA pena, ktorá svoj účel splní, ale vlastnostiam ignito a ďalších prémiových materiálov sa nemôže rovnať.

Zaujímavá cena

Poteší naopak pomerne priaznivá cena, ktorá je nastavená na 135 amerických dolárov. Takto inovatívne tenisky navyše označené menom luxusnej automobilky by Puma mohla naceniť aj na výrazne vyššiu sumu, priznajme si.

Pozor na veľkosť

Ak sa však rozhodnete novinku vyskúšať, dajte si pozor na veľkosť. Podľa množstva reakcií to totiž vyzerá, že strih tenisiek je veľmi úzky, a väčšiny bežcov preto potrebuje minimálne o jedno číslo väčšiu veľkosť než zvyčajne. Konkrétne technické údaje ako drop, hmotnosť tenisiek alebo výška tlmenie bohužiaľ nie sú známe.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 07:00