StoryEditor

Superžena očarila Rio. Šprintérka do cieľa spadla a získala zlato

16.08.2016, 12:53

V olympijskom finále pretekov žien v behu na 400 metrov o víťazstvo bojovali Shaunae Millerová a Allyson Felixová. Američanka predbehla Millerovú, keď vtom šprintérka z Bahám predviedla k úžasu divákov skok do cieľa. Bola to ukážková šípka pre zlato.

„Neviem, čo sa stalo,“ odpovedala dvadsaťdvaročná Bahamčanka reportérom v brazílskom Riu na otázky po neuveriteľnom finiši. Ako by ani ona sama nemohla uveriť tomu, že si pre zlato z bežeckého závodu naozaj doskočila.

„Mala som zatemnenú myseľ. Jediná vec, na ktorú som myslela, bolo zlato. A potom už som ležala na zemi. Počula som, ako moja mama kričí, tak som si hovorila: ,OK, závod som vyhrala ja',“ popisovala Millerová.

Vlajkonosička bahamskej výpravy doteraz získala na ženskej štyristovke striebro z vlaňajšieho svetového šampionátu v Pekingu. Teraz v Riu túžila mladá atlétka zvíťaziť. O tom neskôr podala pádny dôkaz.

Skôr ako prišla na olympijský štadión, hovorila si: „To je predsa ten moment, na ktorý si čakala. Daj do toho všetko!“

Millerová svoj vnútorný hlas poslúchla. Keď cítila, že jej zlato v posledných metroch finále uniká, vrhla sa s rukami napred do cieľa. Fotografia potom ukázala, že hruďou sa stihla dostať pred Felixovú - čas 49,44 bol o sedem stotín sekundy lepší.

„Sústredila som sa na seba,“ ospravedlňovala sa tridsaťročná Američanka žiadostiam o komentár zlatého skoku svoje súperky. Sedemnásobnú olympijskú medailistku pripravila Millerová o obhajobu zlata z Londýna.

Felixovej sa leskli oči od sĺz. „Neviem, či som niekedy zažila ťažší rok,“ nariekala. Americká šprintérska hviezda sa totiž vinou zranenia nekvalifikovala na svoju obľúbenú dvojstovku a teraz prišla o zlato.

Jej premožiteľka hovorila s novinármi tiež so slzami v očiach. „Bola to spontánna reakcia. Nikdy predtým som to neurobila. Bolí to. Mám odreniny a modriny, celkom to páli,“ presviedčala Millerová, že táto zlatá medaila bola doslova vydrená.

Reakcia Millerovej ihneď vyvolala akciu - sociálne siete zaplavili tisíce obdivných komentárov, názorov či parodických obrázkov a videí.

Mnoho z nich prirovnáva víťaznú Bahamčanku k Supermanovi, tí rodovo korektní o nej hovoria ako o superžene.

Fanúšikovia tiež pripomínajú, že podobnú "skokanskú krádež" už olympijská história zažila. V Pekingu dokonca na rovnakej trati v závode mužov David Neville z USA preskočil bahamského Chrisa Browna o štyri stotiny sekundy. „Karma,“ píšu obyvatelia karibského ostrova jedovato na Twitteri.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 12:56