StoryEditor

Od Tatier k Dunaju: Naprieč Slovenskom sa vydá 1900 bežcov

08.08.2014, 12:51
Autor:
msms

Pred rokom vtrhli tie preteky na slovenskú bežeckú scénu ako kométa. Kto na nich bol, hovoril o nezabudnuteľnom zážitku a tímovej spolupatričnosti. Kto neštartoval, s napätím počúval a tíško závidel. Beh Od Tatier k Dunaju.

Sú to preteky 6 až12-členných tímov. Trať meria 345 kilometrov. Štartuje sa v sobotu dopoludnia v Jasnej v Nízkych Tatrách (16. augusta), do cieľa sa bude dobiehať na druhý deň popoludní na Tyršovom nábreží v Bratislave.

Vlani na prvom ročníku sa zúčastnilo 60 tímov, teraz sa ich počet blíži k číslu 160. "Rátame, že celkovo v pretekoch pobeží približne 1900 ľudí," hovorí hlavný organizátor Štefan Šogor.

To je už riadna masa ľudí, ku ktorej treba prirátať ďalších - podporných členov tímov, šoférov, usporiadateľov. Tí všetci sa budú presúvať zväčša po cestách druhej a tretej triedy naprieč Slovenskom. Šogor priznáva, že je sám zvedavý, ako to pôjde.

"Neviem, čo máme očakávať. Budú to v podstate úplne nové preteky, keďže vlani štartovala len približne tretina z tohtoročného počtu bežcov. Pripravujeme sa na to, že ľudí bude veľa, snažíme sa tomu prispôsobiť odovzdávky," naznačí.

"Vlani to bolo také pionierske a dopadlo to dobre. Je pre nás záväzok zopakovať to, vylepšiť, nič nepokaziť. Snažíme sa sústrediť na detaily, posilniť počty ľudí. Urobili sme maximum, aby sme to zvládli," hovorí Šogor.

Tento ročník bude podľa neho dôležitý aj pre budúcnosť podujatia, veľa totiž napovie, aké sú jeho kapacitné možnosti. "Chceli by sme ísť s počtom tímov ďalej, ale možno zistíme, že limit je už niekde pri terajších číslach. Kapacita je obmedzená miestami, kadiaľ sa beží. Niektoré úseky sú v pohode, ale niekde sa môžu tvoriť lieviky," vysvetľuje.

Mierne sa oproti vlaňajšku zmenila trať. "Preložili sme jeden celý úsek, ktorý vlani viedol okolo letiska Sliač. Presunuli sme ho na menej frekventované cesty. Inak trať ostala rovnaká, spravili sme len kozmetické zmeny, aby sme zväčšili priestor na odovzdávkach," upresňuje šéf pretekov.

Novinkou je, že bežci dostanú čipy. Vďaka tomu bude možné sledovať priebežné medzičasy na internete. Rozšíri sa tiež zóna cieľa, bude v nej pódium, sprievodný program či pasta párty. Rozšírená bude aj oddychová zóna v Komjaticiach, kde si bežci budú môcť zdriemnuť či dať sprchu. K dispozícií bude okrem základnej školy aj kultúrny dom.

"Je to veľký stres, toľko ľudí bude na trati s dĺžkou 345 kilometrov, za plnej premávky. Preto si najviac želám to čo vlani - aby všetci prišli zdraví a spokojní do cieľa, a aby na preteky radi spomínali," dopĺňa Šogor.

Beh Od Tatier k Dunaju

Filozofia pretekov je založená na tíme a jeho spolupráci. Štandardne je v štafete dvanásť bežcov, ale môže ich byť aj menej (minimálne deväť, v kategórii ultra len šesť). Trať je rozdelená na 36 úsekov, každý s dĺžkou okolo 10 kilometrov (ak má tím 12 členov, každého čakajú tri úseky). Jeden člen tímu beží, ostatní sa presúvajú na ďalšie odovzdávky. Poradie bežcov je dopredu presne stanovené a nesmie sa meniť.

Trať tvoria z 95 percent cesty druhej a tretej triedy, zvyšok sú krosové úseky. Údaje o prevýšení: prírastok je 3445 metrov, klesanie 4355 metrov.

Tímy dostanú od organizátorov pokyny a podrobný popis trate. Všetko ostatné je v ich réžii. Autá na presun tých, ktorí práve nebežia, strava, nápoje, navigácia či čelovky, keďže sa beží aj v noci. Tímy si musia vymyslieť celú logistiku – kto, kde a kedy pobeží ktorý úsek a ako sa naň dostane. Každý úsek má inú dĺžku a náročnosť, čo tím musí zohľadniť pri určovaní stratégie a nasadzovaní bežcov.

Bežíte na miestach, kde sa zvyčajne nebeháva. Bežíte v časoch, v ktorých ste možno nikdy predtým nebežali - napríklad o tretej hodine v noci. Času na spánok či odpočinok je málo, lebo sa neustále niekam presúvate. Cez deň môže byť horúco, v noci veľmi chladno (vlani boli cez deň tridsiatky, v noci v horách hlboko pod 10 stupňov).

Na takej dlhej trati a s takým počtom ľudí v tíme sa len málokomu vyhnú ťažkosti. Treba riešiť problémy, o ktorých ste ani netušili, že môžu nastať. A treba ich vyriešiť rýchlo. Nie sú to preteky len o športovom výkone, ale vo veľkej miere aj o plánovaní, taktike, improvizácii a súhre celého tímu.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. máj 2024 17:03