StoryEditor

Nový hit. Tenisky, ktoré sú stvorené na dlhé trate

29.08.2014, 00:00

Za posledné tri roky si Inov-8 dokázal v horách a lesoch vybudovať nezvyčajne silnú pozíciu a výbornú povesť. Dlhú dobu tu ale chýbali v ponuke modely, ktoré by korešpondovali s celosvetovo vzrastajúcim trendom ultra závodov v náročnom teréne. Túto sezónu prichádzajú na trh tenisky, ktoré prázdne miesto v sortimente zaplnia – Race Ultra 290.

Prvou lastovičkou bol vlastne už veľmi vydarený koncept Trailroc. Topánka, ktorá je ako stvorená pre terén európskeho charakteru a ktorá zožala veľký úspech. Pre použitie v tých najdlhších pretekoch to ale predsa len nebolo úplne ono. A práve preto našu pozornosť upútala Race Ultra 290, ktorá je určená práve pre dlhšie trate.

Race Ultra 290 sa vyznačuje pre Inov-8 nezvyčajne robustnou konštrukciou tlmenia a váhou 290 gramov a dropom osem milimetrov sa tak výrazne približuje tradičným krosovým modelom iných značiek. Ihneď po obutí je ale jasné, akého pôvodu topánka je. Vďaka pevnej stielke pôsobí nezvyčajne pevným až tvrdým dojmom. To na jednej strane výrazne znižuje komfort pri behu po ceste, na strane druhej to výrazne dvíha stabilitu v náročnom teréne, presne, ako sme u Inov-8 zvyknutí.

Pokiaľ ide o povrchy, sľubuje nám Inov-8 viacmenej univerzálne využitie. O tom, prečo nemôže byť bežecká topánka dobrá zároveň v náročnom teréne a na ceste, som písal už skôr. Primárne je „290-ka“ navrhnutá do prostredia ultra trailu a na rozdiel od konkurenčného city trailu našťastie nepristupuje Inov-8 k tejto problematike smerom od cesty ako Salomon, ale smerom z terénu, a to je pre krosovú topánku viac než dobre.

Race Ultra síce nikdy nebudú na ceste a tvrdom povrchu porovnateľne pohodlné s ľubovoľnou cestičkou, o to lepšie bude správanie na kameňoch, koreňoch a na nestabilnom podloží. So sľubovanú univerzálnosťou je to teda tak, ako u väčšiny výraznejšie vytlmených krosových modelov. V teniskách bez problémov zvládnete občasný prebeh po tvrdom povrchu, ale na behanie primárne po ceste a spevnených cestách to nikdy nebude optimálne.

Predurčenie k ultra vzdialenostiam sa prejavuje nielen vyšším tlmením, ale tiež príjemne širokým zvrškom, ktoré poskytuje dostatok priestoru pre prsty aj priečnu klenbu. Šírka je však u Inov-8 relatívny pojem, a aj keď by topánky mali mať rovnaké kopyto, pôsobí Race Ultra ľahko užším dojmom než Trailroc alebo široká verzia x-talon 212.

Použitá podošva je výrazne hladšia ako u ostatných modelov rovnakej značky, aby topánka nebola nestabilná pri behu po ceste. Vzorka ale stále zostáva dostatočne dravá a topánka až prekvapivo dobre drží na bahne i mokrých kameňoch.

Celkovo pôsobí Inov-8 Race Ultra perfektným dojmom predovšetkým v technicky náročnom teréne a topánka zostáva pohodlná aj po niekoľkých hodinách pohybu. Pri behu po ceste trpieť nebudete, ale na vyložene cestné behanie tieto tenisky predsa len nie sú prispôsobené. Príjemným bonusom sú bočné očká, do ktorých možno uchytiť návlek proti vode a prachu.

Na záver si neodpustím jednu výčitku, ktorá nesúvisí priamo s funkčnosťou topánky ako takej, ale napriek tomu bude ovplyvňovať výber topánky u mnohých bežcov. Aj cez to, že by Race Ultra 290 mala byť vlajková loď Inov-8 pre budúcu sezónu, je k dostaniu vo farebných variantoch, ktoré v pánskom variante nijako nekorešpondujú so žiadnym kusom oblečením tejto značky - a to je veľká škoda.

zdroj: rungo.cz

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
15. máj 2024 07:07