Natrénované mám, už to len treba „doladiť“
StoryEditor

Natrénované mám, už to len treba „doladiť“

18.08.2023, 11:30

Najťažšia fáza bežeckého tréningu. Vyladenie znamená v prenesenom význame dosiahnuť vrchol. Ako ale dosiahnem vrchol, keď mám v posledných dňoch pred pretekmi skôr odpočívať, maximálne sa pripravovať mentálne a stratiť tak všetko to, čo som dlhé mesiace tak usilovne budoval? Ťažko sa verí tomu, že forma neutečie, keď ju do posledného okamihu nebudeme prikrmovať ďalšími a ďalšími odbehanými kilometrami.

K tréningu ste pristupovali tak, ako je treba

Zapracovali ste na vytrvalosti, tempe, rýchlosti, sile a ohybnosti. Teraz už vám zostáva len vyladiť váš stroj na najvyšší výkon. Vo fáze vyladenia preto zabudnite na „univerzálny postup“, teda že tu trošku pridáte vytrvalosti, tu trošku zapracujete na tempe, tu trošku na rýchlosti. Už žiadne objemy, teraz len krátke, ale zato veľmi cielené tréningy tempa a rýchlosti. Nebojte sa, že keď si nedáte svojich 100 kilometrov týždenne, zabudnete behať. Určite nezabudnete. Ešte väčšou čiernou morou pre bežcov ako to, že nemôžu vo fáze vyladenia behať svoje objemy, je skutočnosť, že aj tie špeciálne tréningy sú krátke a oni by mali medzi nimi prakticky len odpočívať. Zrazu nevedia čo s časom a to je pre nich zlé, pretože nadbytok času vyvoláva nadbytok otázok: natrénoval som všetko, čo som mal, som dostatočne rýchly, silný, vytrvalý? Musíte tomu veriť, pretože nikto vám na tieto otázky neodpovie, odpoveď pozná len vaše telo, vaše tréningové denníky, ale hlavne vy. Pretože ak ste poctivo „makali“ až doteraz, tak je všetko, ako má byť. Viac už ste to urobiť nemohli. S touto odpoveďou sa uspokojte.

V období vylaďovania je vaše telo najviac citlivé na akékoľvek pretiahnutie

Preto je viac ako inokedy potrebné, aby ste boli citliví na vnímanie signálov svojho tela. Aby ste dostatočne odpočívali, spali, dodržiavali pitný režim, mali zodpovedajúci prísun vitamínov, minerálov, ale aj energetických zložiek potravy (sacharidy, tuky, bielkoviny). Vo fáze vylaďovania sa veľmi ľahko stáva, že napínate tetivu svojho luku tak vehementne, že nepočujete, ako praská. Buďte aj veľmi obozretní k tomu, aby ste sa po tréningu s niekým zarozprávali, skôr než sa osprchujete a prezlečiete do suchého. Ak to podceníte, tak si buďte istí, že prechladnutie vás neminie, a aj keď ho od seba zaženiete nejakým „zaručeným” prostriedkom, tak na vašej forme sa to prejaví.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 19:18